Plastic, metalen (blik) en drinkpakken. Hoe werkt het ook alweer?

In Putten gebruiken we grondstoffen graag opnieuw. U kunt ons hierbij helpen door al uw grondstoffen gescheiden in te leveren. Graag informeren wij u de komende weken over de diverse afvalsoorten. Deze week staat het scheiden van plastic, metalen en drinkpakken (PMD) centraal.

Wat is PMD-afval?

PMD-afval staat voor plastic, metalen en drinkpakken. U mag alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen/blik en drinkpakken in de gele PMD-zak van 50 liter aanbieden. Uw PMD-zakken worden eens in de 2 weken aan huis opgehaald.

Wat mag bij het PMD-afval?

Alle verpakkingen van plastic, metaal, blik en drinkpakken mogen in de PMD-afvalzak.

Gaat dat niet stinken?

In warme dagen stinkt afval. U kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door te zorgen dat de verpakkingen leeg zijn. Dit voorkomt nare luchtjes. Bakjes voor vlees en vis kunt u eventueel even uitspoelen. Drankenkartons mogen met de dop erop in de zak worden gegooid. Ze nemen minder plek in als u ze eerst plat maakt. De gemeente helpt u door het plastic elke twee weken in te zamelen.

Wat doe ik met plastic en metaal dat geen verpakking is?

Alle producten en gebruiksvoorwerpen van harde kunststof, zoals tuinstoelen, speelgoed en metalen voorwerpen zoals schroeven kunt u inleveren op het Afvalbrengstation.

Tips voor het recycelen van PMD-afval

  • Weinig ruimte in uw (bij)keuken? Door plastic, metalen en drankenkartons (PMD) te scheiden, wordt uw restafval veel minder. Gebruik uw huidige grote afvalbak voor PMD, en een kleintje voor het restafval. 
  • Verpakkingen die u inlevert hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg. Indien u het yoghurtkarton met yoghurt in de zak gooit, plakken de plastics aan elkaar. Hierdoor kunnen we het plastic niet goed opnieuw gebruiken.

Mijn Afvalwijzer

Meer informatie over afvalscheiding en inzameldagen vindt u op www.mijnafvalwijzer.nl. Of download de app ‘Afvalwijzer’ van AddComm.

Afvalmythe: al die extra inzamelwagens is toch maar slecht voor het milieu

Al die auto’s die afval apart ophalen, dat kost energie, brandstof en het geeft vervuiling. Ook de verwerking kost energie. Kan niet beter alles in één keer worden opgehaald om vervolgens energie terug te winnen uit het verbranden? Al ons afval moet worden ingezameld. Dit doen we met voertuigen die steeds zuiniger worden. Door recycling besparen we ontzettend veel energie en kostbare grondstoffen. Dankzij recyclen hebben we bijvoorbeeld plastic waar geen aardolie voor nodig is of papier zonder een boom te kappen.