Hondenpoep, trap er niet in

Als u één of meer honden hebt, vindt u het heel gewoon dat u de hond enkele keren per dag moet uitlaten. Het is echter niet gewoon dat andere mensen hier overlast van ondervinden. Toch heeft de gemeente Putten het afgelopen half jaar 21 meldingen ontvangen van overlast door niet opgeruimde hondenpoep. Daar wilt u zelf toch ook niet intrappen?

Verplicht opruimen

In de Algemene plaatselijke verordening (Apv) is geregeld dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is - binnen de bebouwde kom - de uitwerpselen van de hond onmiddellijk op te ruimen, met uitzondering van op door het college van burgemeester en wethouders aangewezen hondentoiletten en hondenpoepstroken. De gemeente Putten houdt deze hondentoiletten en hondenpoepstroken schoon. Alleen op deze aangewezen plaatsen hoeft u de hondenpoep dus niet op te ruimen.

Hondenpoepzakjes

Voor het opruimen van hondenpoep zijn bij de dierenspeciaalzaken speciale hondenpoepschepjes of poepzakjes te koop. Het zakje gooit u in een gemeentelijke afvalbak of neemt u mee naar huis en gooit het bij het restafval. Gooit u het zakje a.u.b. niet onder de struiken of in de rioolputten.

Foto: Grippy met zakjeGratis Grippy

Met de ‘Grippy’, een grijptang van blauw kunststof, voorkomt u ‘het gevoel’ van poep oprapen. U schuift een hondenpoepzakje in de Grippy, pakt de hondenpoep, vouwt het zakje terug en knoopt het dicht. De Grippy blijft schoon en kan iedere keer weer worden gebruikt. Hondenbezitters kunnen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis een gratis Grippy afhalen bij het Meldpunt.

Controles

Het opruimen van hondenpoep is uw eigen verantwoordelijkheid. De gemeentelijke opsporingsambtenaren controleren regelmatig of u zich aan de regels houdt. Bij overtreding van de regels, kunnen zij een bekeuring uitschrijven van € 140,00 per overtreding. De gemeentelijke opsporingsambtenaren controleren ook regelmatig of u uw hond binnen de bebouwde kom los laat lopen. Laat u uw hond loslopen in een speeltuin, speelweide of zandbak, dan riskeert u een boete van € 140,00. Op alle andere plaatsen binnen de bebouwde kom bedraagt de boete € 90,00.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een overzicht van de hondentoiletten, hondenpoepstroken en uitloopterreinen op www.putten.nl/honden