Hondenpoep, trap er niet in

Als u één of meer honden hebt, vindt u het heel gewoon dat u de hond enkele keren per dag moet uitlaten. Het is echter niet gewoon dat andere mensen hier overlast van ondervinden. Toch heeft de gemeente Putten vanaf 1 januari 2019 al 18 meldingen ontvangen van overlast door niet opgeruimde hondenpoep. Daar wilt u zelf toch ook niet intrappen?

Verplicht opruimen

De eigenaar of houder van een hond is verplicht om binnen de bebouwde kom de uitwerpselen van de hond onmiddellijk op te ruimen. Dit is geregeld in de Algemene plaatselijke verordening (Apv). Alleen op de (door het college van burgemeester en wethouders aangewezen) hondentoiletten en hondenpoepstroken hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen. De gemeente houdt deze plaatsen schoon.

Hondenpoepbakken, schepjes en zakjes

Voor het opruimen van hondenpoep kunt u gebruik maken van speciale hondenpoepschepjes of poepzakjes. De hondenpoepschepjes zijn te koop bij onder andere dierspeciaalzaken. Het zakje gooit u in een gemeentelijke afvalbak of in de speciale rode hondenpoepbakken in de wijken Bijsteren en Hoge Eind. Natuurlijk kunt u het ook meenemen naar huis en het bij het restafval gooien. Gooit u het zakje alstublieft niet onder de struiken of in de rioolputten.

Hondenpoepbakken met dispenser

Op meerdere plaatsen in de gemeente zijn er rode hondenpoepbakken geplaatst met daarboven een dispenser. Deze dispenser bevat gratis hondenpoepzakjes.

Gratis Grippy

Met de ‘Grippy’, een grijptang van blauw kunststof, voorkomt u ‘het gevoel’ van poep oprapen. U schuift een hondenpoepzakje in de Grippy, pakt de hondenpoep, vouwt het zakje terug en knoopt het dicht. De Grippy blijft schoon en kan iedere keer weer worden gebruikt. Hondenbezitters kunnen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis een gratis Grippy afhalen bij het Meldpunt.

Controles

Het opruimen van hondenpoep is uw eigen verantwoordelijkheid. De gemeentelijke opsporingsambtenaren (boa’s) controleren regelmatig of u zich aan de regels houdt. Bij overtreding van de regels, kunnen zij een bekeuring uitschrijven van € 140,00 per overtreding. De boa’s controleren ook regelmatig of u uw hond binnen de bebouwde kom los laat lopen. Laat u uw hond loslopen in een speeltuin, speelweide of zandbak, dan riskeert u een boete van € 140,00. Op alle andere plaatsen binnen de bebouwde kom bedraagt de boete € 95,00.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van de hondentoiletten, hondenpoepstroken en uitloopterreinen op www.putten.nl/honden