Hoe helpt u uw puber de zomer door zonder drank en tabak?

De zomer is voor veel pubers een prachtige tijd. Feestjes, festivals, evenementen of samen met vrienden op vakantie. Maar… verleidingen liggen overal op de loer. Dat maakt het voor veel ouders ook een spannende tijd. Hoe gaat uw kind met drank, drugs en tabak om als u er niet bij bent? En wat kunt u doen om uw kind hierbij te helpen?

Waarom is de afspraak ‘NIX 18’ zo belangrijk?

De hersenen van kinderen zijn extra kwetsbaar voor alcohol en tabak. Hoe jonger je begint met drinken, hoe groter de kans dat je op latere leeftijd verslavingsproblemen krijgt. En zowel drinken als roken vergroten de kans op allerlei vormen van kanker. Daarnaast nemen door alcohol remmingen af, waardoor jongeren sneller over hun grenzen gaan. Ze krijgen dan eerder met agressie, geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken.

Tips

  • Spreek van tevoren af dat uw kind tijdens het feest, festival of op vakantie geen alcohol drinkt en niet rookt. Uit onderzoek blijkt dat dit veel helpt. Kinderen nemen meer van u aan dan u denkt!
  • Blijf consequent en maak geen uitzonderingen. Dat voorkomt discussies als ‘de vorige keer mocht het wel, waarom mag het nu dan niet?’
  • Beloon uw kind als het zich aan de afspraak houdt.
  • Heeft uw kind toch gedronken of gerookt? Bespreek dit dan op een rustig moment. Geef duidelijk aan dat u dit niet wilt en leg ook uit waarom u deze regel hebt.

Meer weten?

Kijk op www.nix18.nl voor meer tips, filmpjes en oefeningen. Op naar een prachtige zomer…