Gratis groeispurt voor uw tuin als bedankje voor uw GFT

Inwoners van de gemeente Putten kunnen zaterdag 30 maart tussen 09.00 en 12.30 uur gratis compost ophalen. Met deze actie bedankt de gemeente inwoners voor het inleveren van groente-, fruit- en tuin en keukenafval (GFT). Inwoners kunnen gratis 2 zakken compost ophalen bij het gemeentelijk opslagterrein, Ambachtstraat 7 in Putten (zolang de voorraad strekt).

Natuurlijke balans

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. 

Goed voor milieu én portemonnee

Het hergebruik van GFT heeft een positief effect op het milieu. Van het GFT wordt compost en groene stroom gemaakt. Het compost legt CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. GFT scheiden en composteren heeft nog een voordeel: het is doorgaans goedkoper dan het samen met het restafval te laten verwerken.

Samen halen we er nog meer uit!

In 2018 werd in Putten ruim 55 kilo GFT per inwoner ingezameld aan huis. Daarnaast werd er nog ruim 95 kilo tuinafval gebracht bij het afvalbrengstation. Dit kan nog veel meer worden! Uit onze sorteeranalyse blijkt dat nog bijna 30 kilo GFT-afval per inwoner per jaar in het restafval zit. Dit is vooral biologisch afbreekbaar afval dat ontstaat in de keuken (ruim 25 kilo). Zo horen voedselresten, biologisch afbreekbare zakjes, kattenbakkorrels met milieukeur en koffiefilters bijvoorbeeld ook in de GFT-zak. 

GFT: meer waard dan u denkt!

Meer informatie? Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl en www.afvalmeerwaard.nl.