Op bezoek bij een duurzaam huis in Putten

Steeds meer mensen ontdekken het belang om mee te doen aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Ook in Putten stellen enkele bewoners hun huis open op 4 en 11 november 2017. Onder hen Arap-John en Mia Tigchelaar, samen met hun drie zonen. Zij zijn eigenaar van woning ‘de Mier’ aan de Grieteweg 37 uit de jaren dertig: “Ik deel mijn kennis graag, want geld besparen wil toch iedereen? Ook maak ik mensen graag bewust dat we met onze huidige energieconsumptie een groot probleem achterlaten voor onze kinderen. Daar wil je toch wat aan doen?”, zegt Arap-John.

Foto Duurzaam Huis aan de GrietewegIngrijpende verbouwing

In 1994 kochten Arap-John en Mia het huis aan de Grieteweg. Bij aankoop in 1994 was er achterstallig onderhoud; het huis had een gebrekkige isolatie en de cv-ketel was gedateerd. Bij een ingrijpende verbouwing in 2007 werden er veel energiebesparende maatregelen genomen. Het dak werd volledig geïsoleerd, er werd vloerisolatie aangebracht en er werden een zonneboiler en HR-ketel geplaatst. Het meest bijzondere in het huis is de houtgestookte cv-ketel. Dit is een houtkachel aangesloten op de radiatoren en vloerverwarming.

De praktijk

Arap-John: “Tot vijf graden boven nul kunnen we ons huis grotendeels op hout verwarmen. Daarna, of als we afwezig zijn, neemt de cv-ketel op gas het over. De techniek is wel vooruit gegaan. Nu hebben we het over wijken zonder gasaansluiting en is een houtgestookte cv-ketel misschien wat achterhaald. Maar deze kachel doet al 10 jaar goede dienst in ons huis. Het verwarmen van water gebeurt deels door een zonneboiler. Deze verwarmt het water voor, voordat het in de cv-ketel verder op temperatuur wordt gebracht. De wasmachine en vaatwasser zijn hierop aangesloten. In de zomer kan de familie een hele dag wassen, douchen en badderen op het door de zon opgewarmde water. In het huis wordt gebruik gemaakt van ledverlichting. Lampen die korter dan 10 minuten per dag aan staan werken op aanwezigheidsmelders. Verder maken we ook veel gebruik van daglicht door veel dakramen in ons huis en een solartube. Dat is een daglichtbuis met een spiegelende binnenzijde, waardoor het daglicht goed in het huis wordt verspreid.”

Meten is weten

Net als zijn vader noteert Arap-John op elke nieuwjaarsdag de meterstanden. Dat levert nuttige informatie op. In 2007 werden de meterstanden vol verwachting bijgehouden. Echter, het verbruik bleek – juist na het toepassen van de energiezuinige maatregelen – flink te zijn gestegen. “We hadden het vermoeden dat de elektriciteitsmeter defect was en vroegen een ijking aan bij de netbeheerder. Deze werkte alleen mee onder de voorwaarde dat als er geen afwijking te meten was, de kosten voor het ijken voor eigen rekening zou zijn”, vertelt Arap-John. Door hun eigen meetgegevens waren Arap-John en Mia ervan overtuigd dat er substantieel iets mis was. Hun vermoeden werd bevestigd. De meter had een afwijking en familie Tigchelaar kreeg een nieuwe, goedwerkende meter.

De stekker eruit!

Tijdens het wachten op de uitslag van het ijken bleef de meter maar doordraaien. Als een wanhoopsdaad trokken Arap-John en Mia zoveel mogelijk stekkers uit de stopcontacten en probeerden het verbruik op die manier terug te dringen. Nadat zij de nieuwe meter hadden ontvangen en erkend werd dat het toegenomen verbruik in 2007 een meetfout was, had de familie de smaak van bewust omgaan met energie te pakken. In een piekperiode gebruikte de familie € 250,00 aan gas, water en elektra. Arap-John: “Op dit moment zijn we zo’n € 130,00 per maand aan energielasten kwijt. En we hoeven niet af te zien van luxe. Ik spreek wel mensen die in een tussenwoning meer dan € 200,00 aan energielasten hebben. Als ik dan uitleg waar wij op zitten zijn ze direct geïnteresseerd.”

Nieuwsgierig?

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar dit huis en de kennis van Arap-John en Mia? Meld je dan aan voor een bezichtiging tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 4 en 11 november 2017. Het is ook mogelijk om de andere deelnemende huizen in Putten en omgeving te bekijken. Kijk voor informatie over de deelnemende woningen, openingstijden en aanmelden op: www.duurzamehuizenroute.nl.

Energieloket

De gemeente Putten steunt de Nationale Duurzame Huizen Route en waardeert het dat bewoners hun woning hiervoor openstellen. Speciaal voor woningeigenaren heeft de gemeente een energieloket ingericht: www.veluweduurzaam.nl/energieloket-putten. Op deze website vindt u allerlei voorbeelden van duurzame maatregelen in de woning. Daarnaast is er informatie beschikbaar over subsidies, leningen, aanbieders, adviseurs en evenementen in de regio.

Uitgelicht