Gehandicaptenparkeerkaart

Bestuurderskaart

Als u slecht ter been bent en zelf autorijdt, kunt u misschien in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Als u zelf autorijd betreft het dan een bestuurderskaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden. Op uw bestuurderskaart staat geen kenteken. U kunt dus met elk voertuig gebruikmaken van de kaart.

De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.

Naast de bestuurderskaart is er de passagierskaart en de instellingenkaart.

Passagierskaart

Als u slecht ter been bent en steeds afhankelijk bent van anderen, kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Als u niet zelf kunt autorijden betreft het een passagierskaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken.

Instellingenkaart

Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor het vervoer van bewoners met een beperking. Op deze manier kunnen de instellingen de bewoners samen vervoeren. Zo hoeven ze niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

Parkeerkaart verlengen

Als u parkeerkaart verloopt, dan moet u tenminste 2 maanden voordat uw gehandicaptenparkeerkaart afloopt, een nieuw aanvraag indienen.

Voorwaarden

Als u in aanmerking wilt komen, dan zijn de belangrijkste voorwaarden

voor een bestuurderskaart:

  • U bestuurt zelf het voertuig of u bent van deur tot deur afhankelijk van de hulp van de bestuurder.
  • U kunt geen 100 meter achter elkaar lopen.

Voor een passagierskaart:

  • U kunt geen 100 meter achter elkaar lopen.
  • U bent continu afhankelijk van de bestuurder of bent rolstoel gebonden.

U hebt het volgende nodig bij de aanvraag van een bestuurderskaart of passagierskaart:

  • een kopie van uw rijbewijs
  • een ingevuld aanvraagformulier
  • een geldig identiteitsbewijs
  • 2 gelijke en duidelijke pasfoto's

Contactgegevens

Gemeente Putten

T.a.v. Samenleving

Postbus 400

3880 AK PUTTEN

T (0341) 359 629

Kosten

Op grond van de legesverordening 2017 zijn er vanaf 21 april 2017 kosten verschuldigd voor het in behandeling nemen van de aanvraag voor de gehandicaptenparkeerkaart. Deze legeskosten bedragen € 131,25 wanneer op grond van de regeling gehandicaptenparkeerkaart een medisch advies noodzakelijk is. Als dit medisch advies niet noodzakelijk is, bedragen de legeskosten € 65,25.

Bezwaar & beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Uitgelicht