Herstellingsoord, eierhal, boterfabriek

Het herstellingsoord rond 1900, de Markthal. De Boterfabriek gold als de moderne industrie in Putten.

Symbool van wereldoorlogenTijdperk - Wereldoorlogen

Nadere beschrijving - Herstellingsoord, Eierhal, Boterfabriek

 

Foto van herstellingsoordAan het eind van de negentiende eeuw is ontdekt dat tuberculosepatiënten konden genezen met zon, schone lucht en rust. Daarom zijn er op de Veluwezoom vele sanatoria ingericht waar de longpatiënten met deze ingrediënten konden genezen.Ook de enigszins zulte zeelucht was hierbij van belang. Daarom was Putten, maar ook Ermelo, een uitermate goede plaats om dergelijke sanatoria in te richten. Het gebouw waarin in 1899 het Herstellingsoord voor longlijders is gevestigd als tweede sanatorium in Nederland. Het was kort daarvóór, in 1883, gebouwd als familiehotel. Tot in 1928 blijft het als herstellingsoord in gebruik. In dat jaar is het gebouw verkocht aan het Christelijk Nationaal Vakverbond, dat het inricht als vakantie- en conferentiecentrum. In 1999 is het verkocht aan een particuliere hotelondernemer die het gebouw enkele jaren later heeft doen afbreken en er een nieuw en ruimer gebouw heeft laten bouwen, het Parkhotel. 

Foto: Herstellingsoord

 

Foto van de boterlapDoor de gestaag groeiende handel in boter is er zo rond 1900 behoefte aan een eigen marktgebouw. De in 1898 gebouwde open markthal op het kerkplein voorzag daarin.

Foto: De Boterlap

Wegens de vervolgens ook opkomende vraag naar eieren zijn die daar eerst ook verkocht. Later komt er behoefte aan een groter en gesloten gebouw. In 1929 is dit gebouwd als de Eierhal. De oude hal is in 1933 afgebrand. Elke woensdag was het eierenmarkt. De boeren zetten de eieren op schappen en via het bekende 'handjeklap' werden de eieren verkocht. In de aangrenzende werkruimten werden de eieren gesorteerd, gestempeld en verpakt. De Eierhal is in 1977 afgebroken om plaats te maken voor het gemeentehuis.eierhal

Foto: de Eierhal

Foto van de botterfabriek

 

Foto links: De Botterfebriek (de boterfabriek)

De 'botterfebriek' aan de stationsstraat vormt de oudste moderne 'industrie' in Putten. Zij is in 1904 gesticht als het Puttense onderdeel van de boterfabrieken 'Nijkerk en Putten'. Het bedrijf is in 1919 overgenomen door een coöperatie van boeren en is later opgegaan in Coberco. De fabrieksgebouwen zijn in 1970 afgebroken om plaats te maken voor een woonwijk (Mennestraat).