Werkbezoek Stichting LCO aan Mago in Kenia

In februari 2018 hebben wethouder Nico Gerritsen, Cornelis Klomp en Arie Doppenberg (allen op persoonlijke titel) namens Stichting Lokaal Comité Ontwikkelingssamenwerking (LCO) een werkbezoek gebracht aan het Mago-project in Kenia.

Tijdens dit bezoek hebben zij verschillende projecten bezocht waaraan Stichting LCO een bijdrage levert. Bij ieder werkbezoek is zichtbaar dat elke euro daadwerkelijk aan de projecten wordt besteed, waardoor de leefomstandigheden verbeteren en de kinderen een betere toekomst tegemoet gaan.

Reisverslag

Op vrijdagmorgen werden we dringend verzocht om naar de Lusengeri basisschool te gaan. Op het schoolplein is het altijd gezellig druk met kinderen, zo ook deze keer. Echter ook het complete bestuur van de school was aanwezig. Op basisscholen in de omgeving van Mago steunt LCO een voedselproject. Duizend kinderen krijgen iedere middag een maaltijd (bonen en maïs), omdat ze dit van huis niet meekrijgen. Bij deze school hebben we het afgelopen jaar een keuken gebouwd. Het is een gebouw waar je traditioneel op een open houtvuur kunt koken, maar met een schoorsteen op het dak, zodat de rook afgevoerd wordt. Het bestuur had bedacht dat wij de keuken mochten openen. Aan wethouder Gerritsen de eer om het lintje door te knippen. De pap voor de jongste kinderen was klaar en als een echte huisvader mocht Nico Gerritsen deze aan de kinderen uitdelen. Hierna werd nog voor ons gezongen en moesten we natuurlijk het gastenboek tekenen.

Terugwandelend hebben we nog even op de Mago basisschool gekeken hoe daar het voedselproject loopt. We troffen allemaal tevreden mensen, die ons lieten zien hoeveel vooruitgang er is als de kinderen elke dag een warme maaltijd krijgen. Je kunt de stijgende lijn zien sinds we er in 2006 mee begonnen zijn. Ook hier weer het grote voordeel, want een kind met een hoge score mag op staatskosten doorleren aan de universiteit. Zo bouwen we aan de toekomst van de kinderen.

’s Avonds was er een diner met de Gouverneur (vergelijkbaar met de Commissaris van de Koning in onze provincie). Het is belangrijk om contact te houden met de regionale overheid. De Gouverneur kwam met drie ministers. Het was een zeer goede kennismaking, waar we hoge verwachtingen voor de toekomst van hebben. Hij wil vooral graag samenwerken op het gebied van agrarisch onderwijs, een onderdeel dat wij als LCO net breed aan het oppakken zijn.

Op zaterdag bekeken we een project in Kaimosi, waar agrariër Arie Doppenberg heel veel van zijn kennis kon delen. Ook bezochten we nog een ander LCO-project. Een huisje dat gebouwd is voor een jongen van 13 jaar die voor zijn jongere broertje en zusje zorgt. Te triest voor woorden; hun hele bezit in het huisje bestond uit een stoel, vijf kommetjes en twee ‘matrassen’ op de grond voor de nacht. Wat een toekomst voor zulke kinderen. Maar als het nu regent, zitten ze in elk geval droog.