Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Putten. Abonneer u op onze RSS-feed of abonneer u op onze wekelijkse e-mailnieuwsbrief. Onze nieuwsberichten blijven drie maanden online op onze website.

 • Hoe zien agrariërs in Putten hun toekomst?

  02 oktober 2023

  Adviesbureau VanWestreenen biedt het college van B&W op 9 oktober het onderzoek ‘Ontwikkelingsperspectieven agrarische bedrijven Putten’ aan. Wethouder Ewoud ’t Jong neemt tijdens een openbare bijeenkomst in de Aker het eindrapport in ontvangst. De resultaten in het rapport zijn niet herleidbaar naar individuele bedrijven. Alle agrariërs in de gemeente Putten hebben een uitnodiging gehad om bij de overhandiging aanwezig te zijn.

 • Kom naar de Ossenmarkt op 11 oktober

  25 september 2023

  De Ossenmarkt is al jaren niet meer weg te denken uit Putten. Dit jaar is het op woensdag 11 oktober 2023 van 08.00 tot 14.00 uur. Komt u ook?

 • Wordt Putten de fietsgemeente van 2024? Geef uw mening

  25 september 2023

  Woont u in een fietsvriendelijke gemeente? Deel uw mening over de fietspaden, het fietsnetwerk en uw fietsbeleving in de vragenlijst Fietsgemeente 2024. Zo brengt de Fietsersbond met uw hulp in kaart waar fietsers het beste af zijn.

 • Kijk binnen bij een duurzaam huis

  25 september 2023

  Hoe warm voelt het in een geïsoleerde woonkamer? En waar kunt u het beste beginnen als u het huis wilt verduurzamen? Ontdek het bij een duurzaam huis op zaterdag 28 oktober en 4 november 2023. De bewoners laten zien hoe zij hun huis hebben aangepakt en delen hun ervaringen met verschillende maatregelen.

 • Inwoners zorgen voor 125 m² groene daken in Bijsteren

  26 september 2023

  Afgelopen weekend hebben inwoners in de wijk Bijsteren 125 m² aan groene daken aangelegd. Jonneke van den Top organiseerde samen met de gemeente deze succesvolle buurtactie.

 • Fotowedstrijd Putten: doe mee en win

  25 september 2023

  De gemeente Putten is op zoek naar nieuwe, sfeervolle foto’s. Denk aan foto’s van evenementen, recreatie- en sportactiviteiten en kenmerkende plekken. De foto’s willen wij gebruiken voor de gemeentegids, berichten in de krant en op social media. Deelt u uw mooiste foto’s met ons? Dan maakt u kans op mooie prijzen.

 • Schoonmaak en onderzoek van het riool

  25 september 2023

  Het riool in een deel van het gebied tussen de Achterstraat, Voorthuizerstraat, Van Geenstraat, Halvinkhuizerweg en Engweg wordt schoongemaakt en onderzocht. Het werk vindt plaats van 3 oktober tot 27 oktober. Dit gebeurt zoveel mogelijk tussen 07.00 en 17.00 uur.

 • Nieuwe rotonde Garderenseweg officieel geopend

  22 september 2023

  De gerenoveerde rotonde op de Garderenseweg is op donderdag 21 september officieel geopend door Sander van Nieuwenhuizen (wethouder Mobiliteit). De openingshandeling bestond uit het onthullen van kunstwerken, twee stalen dennenappels, in het midden van de rotonde.

 • Week tegen eenzaamheid

  19 september 2023

  Van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober is het de landelijke Week tegen Eenzaamheid. In de gemeente Putten organiseren verschillende organisaties activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan.

 • Van Geenstraat begin 2024 opgeknapt

  18 september 2023

  De werkzaamheden aan de Van Geenstraat starten begin 2024. Dit is enkele maanden later dan de oorspronkelijke planning. Het ontwerp voor de gedeeltelijke herinrichting van de Van Geenstraat is al enige tijd definitief. Ook de werkzaamheden voor het grote onderhoud zijn bekend. In de aanbestedingsprocedure bleek echter dat de uitvoerende bedrijven kampten met capaciteitsproblemen. Zij gaven aan meer tijd nodig te hebben, waardoor wij de procedure moesten pauzeren. Deze maand is de aanbestedingsprocedure hervat.

 • Putten vernieuwt parkeerbeleid: vul de vragenlijst in

  21 september 2023

  Gemeente Putten vernieuwt het parkeerbeleid. Wij zijn daarom benieuwd naar uw mening over het parkeren in Putten. De reacties nemen we mee bij het maken van het vernieuwde beleid voor parkeren. Het beleid gaat onder andere over het parkeren in woonwijken, het parkeren van werkbusjes en blauwe zones.

 • Onderzoek naar koopgedrag in de provincie Gelderland

  19 september 2023

  Gemeenten en de provincie zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is onderzoek naar koopgedrag belangrijk. Deze informatie helpt gemeenten en de provincie bij het verbeteren van winkelvoorzieningen. Ook de gemeente Putten neemt deel aan het onderzoek.

 • 500 bomen meer geplant dan gekapt

  12 september 2023

  In 2022 heeft de gemeente 522 meer bomen geplant dan gekapt. Als gemeente hebben wij daarmee voldaan aan de wens om tweemaal zoveel bomen te herplanten als te kappen. Als wij een boom kappen voor een ruimtelijke ontwikkeling, planten wij namelijk twee nieuwe bomen terug. Bij bomen aan het einde van hun levensduur hanteren wij een herplantplicht van één op één.

 • Meer kruidenrijke graslanden

  11 september 2023

  Kruidenrijk grasland heeft positieve effecten op koeien en de bodem en het kan beter tegen droogte. In het kader van de campagne 1001ha kunnen boeren met korting zaad bestellen. Boeren kunnen kiezen voor de bekende grasmengsels of voor doorzaaimengsels met kruiden en klavers. Voor beide geldt: een boer kan voor maximaal 3 hectare met korting zaad kopen. Op de website van 1001ha is het mengsel te bestellen en staan tips voor succesvol doorzaaien.

 • Mantelzorgwaardering 2023 aanvragen

  11 september 2023

  De Mantelzorgwaardering is een jaarlijkse blijk van waardering van de gemeente Putten voor mantelzorgers. Is er iemand die onbetaald voor u zorgt? En vindt u dat diegene een compliment verdient? Of zorgt u zelf voor iemand? Vraag dan de Mantelzorgwaardering aan ter waarde van € 100,00.

 • Subsidie ‘koelkast ruilen’ nu ook voor mensen met koopwoning

  11 september 2023

  De subsidie ‘Koelkast ruilen’ die de gemeente Putten in maart van dit jaar openstelde, is uitgebreid. Ook woningeigenaren komen nu in aanmerking. Eigen woningbezit is niet langer een criterium. Deze subsidie is er om inwoners te helpen met het verlagen van hun energierekening.

 • Kinderen halen elektronisch afval op bij inwoners thuis

  11 september 2023

  Donderdag 7 september opende wethouder Sander van Nieuwenhuizen de E-waste Race bij basisschool De Wegwijzer. In Putten strijden basisscholen De Wegwijzer en De Fontein vier weken lang tegen elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd). Inwoners in de buurt van deze scholen kunnen hun elektronisch afval thuis laten ophalen.

 • Rotonde Garderenseweg woensdag 20 september weer open

  11 september 2023

  Van 11 tot en met 19 september vindt er groot onderhoud plaats aan de rotonde op de Garderenseweg-Calcariaweg-Bosrand. De werkzaamheden duren enkele dagen langer dan eerder is aangegeven. Tot en met dinsdag 19 september is de rotonde dicht voor al het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid.

 • Voer géén dieren in De Groene Scheg

  11 september 2023

  Onlangs zijn twee schapen overleden in het park De Groene Scheg. Dit komt door eten dat niet geschikt is voor deze dieren. Wilt u daarom de dieren in het park niet voeren? De beheerders van het park zorgen ervoor dat de dieren voldoende te eten krijgen.

 • Bijeenkomst over dementie op 12 september

  11 september 2023

  Putten voor Elkaar is door de gemeente gevraagd aan de slag te gaan met ‘Zinvolle dagactiviteiten voor mensen met dementie’. Op dit moment is een projectgroep bezig met de voorbereidingen voor een ontmoetingscentrum. De ambitie is om een inloophuis te creëren voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie én hun naasten of mantelzorgers. Zij kunnen hier terecht voor activiteiten, informatie en advies, een verwijzing naar hulp of zorg als dat nodig. Of gewoon voor ontmoeting met een kopje koffie.

 • Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

  11 september 2023

  De gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Oldebroek organiseren ook dit jaar weer de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.

 • Help mee om Putten schoon te houden

  11 september 2023

  Steeds meer inwoners vinden het belangrijk om hun leefomgeving schoon te houden. Regelmatig gaan ze erop uit om zwerfafval te verzamelen zoals blikjes, plastic en kauwgom. Helpt u ook mee?

 • ‘Boombakken’ als voorproefje nieuw centrum

  23 augustus 2023

  Bomen en planten zijn belangrijk voor verkoeling, biodiversiteit én sfeer. Ook voor het (winkel)centrum, waar we onnodige verharding graag vervangen voor groen. Door de vele kabels en leidingen in de grond, is het aanplanten van nieuwe bomen echter een uitdaging. Bij de herinrichting van de winkelstraten liggen kansen voor de aanplant van nieuwe bomen, maar de gemeente wilde niet zo lang wachten met het toevoegen van extra groen. Hierdoor is het idee ontstaan om deze bomen nu al op voorhand te plaatsen in mobiele bakken.

 • Boom aan de Dorpsstraat gekapt

  18 augustus 2023

  Aan de Dorpsstraat, bij de inrit van Gedachtenisruimte Oktober 44 en basisschool De Korenbloem, staat een rij waardevolle beukenbomen. Bij één boom bleken de wortels onherstelbaar beschadigd door een gaslek. Meerdere pogingen om de boom te redden mochten echter niet baten. Om te voorkomen dat de boom met wortel en al omwaait bij harde wind, is de betreffende boom gekapt.

 • Verduurzaming van openbare verlichting

  14 augustus 2023

  De gemeente vervangt de aankomende tijd de openbare verlichting door ledverlichting. Ook vervangen we op sommige plekken alleen de lichtbronnen door ledlampen, omdat de uitrustingen nog een tijd meekunnen.

 • Tijdelijke subsidieregeling Vangnet Energiekosten

  25 september 2023

  Het college van burgemeester en wethouders van Putten stelt subsidie beschikbaar voor ondernemers, sport-, cultuur- en maatschappelijke organisaties en kerkgenootschappen. Zij kunnen, als ze voldoen aan de voorwaarden, gebruik maken van de subsidie als ze te maken hadden met de hoge energierekeningen tussen oktober en december 2022.

 • Boswerkzaamheden Speulder- en Sprielderbos vanaf 4 september

  20 juli 2023

  Staatsbosbeheer start in september met bosbeheer en houtoogst in boswachterij Speulder- en Sprielderbos op de noord-Veluwe. Er wordt een reguliere dunning uitgevoerd in het gebied rondom Koudhoorn ten westen van Garderen. De werkzaamheden in beginnen op 4 september.

 • Meerjarenplan 2023-2027 vastgesteld door de raad

  17 augustus 2023

  De gemeenteraad heeft op 29 juni het Meerjarenplan Samenleving 2023-2027 vastgesteld. Dit plan is de basis voor de Puttense aanpak van sociale en maatschappelijke opgaven. In het plan staat het gemeentelijke beleid voor sport, welzijn, cultuur, gezondheid, Wmo, jeugdhulp, werk & inkomen en schulddienstverlening.

 • Ook deze zomer genoeg drinkwater voor iedereen. Helpt u mee?

  17 augustus 2023

  Elke dag vult Vitens grote waterbakken met vers opgepompt drinkwater. In de zomer raakt die voorraad soms sneller op, omdat we zoveel extra water gebruiken. Om de tuin te sproeien, een zwembadje te vullen of een koude douche te nemen bijvoorbeeld. Als we met z’n allen wijs met drinkwater omgaan, is er genoeg voor iedereen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Helpt u ook mee?

 • Sportakkoord I afgerond, tijd voor het vervolg

  17 juli 2023

  Sport en bewegen voor iedereen in Putten. Dit was het doel van het lokale Sport- en Beweegakkoord dat in 2020 begon. In maart 2020 is een groep inwoners aan de slag gegaan om een verbeterslag te maken voor sport en bewegen in Putten. Dit heeft geleid tot het eerste lokale Sport- en Beweegakkoord.

 • Subsidie beschikbaar voor vasthouden water in kleine sloten

  10 juli 2023

  Voor grondgebruikers en grondeigenaren op de Veluwe is er de subsidieregeling Watersparen. Waterschap Vallei en Veluwe draagt financieel bij aan investeringen die water vasthouden en zo droogte voorkomen.

 • Maak gebruik van de Slimme Bandenpomp

  17 augustus 2023

  Automobilisten, motor- en scooterrijders kunnen gebruik maken van de Slimme Bandenpomp. Zij kunnen de banden van hun voertuig 24 uur per dag, gratis op spanning brengen. De bandenpomp staat sinds de zomer van 2022 op de parkeerplaats achter het gemeentehuis (aan de Brinkstraat).

 • Fotograferen van woningen

  10 juli 2023

  De gemeente stelt elk jaar de WOZ-waarde vast. De WOZ-waarde is de basis voor de aanslag onroerendezaakbelastingen (OZB). Ook de Belastingdienst en het Waterschap gebruiken de WOZ-waarde voor hun heffingen. De gemeente is verantwoordelijk voor de waardebepaling van alle onroerende zaken. Dit staat in de Wet WOZ (Waardering Onroerende Zaken). Denk aan woningen, winkels, boerderijen en andere gebouwen.

 • Geveltuintjes: groen in het centrum

  27 juli 2023

  Woont u net als Froukje Broos, initiatiefnemer van de geveltuin, in het centrum van Putten? Dan is de kans groot dat u geen voortuin heeft. Toch vinden veel mensen het leuk om wat meer groen voor het huis te hebben. Het is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu en de gezondheid. Daarom willen wij inwoners aanmoedigen om geveltuintjes aan te leggen.

 • Parkeren bij een laadpaal

  03 juli 2023

  Het aantal laadplekken is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Maar wat zijn precies de regels bij parkeren bij een laadpaal?

 • Tijdelijke oplossing openbare verlichting Putten Zuid-West

  30 juni 2023

  Op dit moment krijgen we veel vragen over de verlichting in de wijk Zuid-West (onder andere Van Oldenbarneveltstraat, Kinsiusstraat, Groeneveltstraat en Lange Engweg).

 • Verborgen leed

  Ongeveer 1 op elke 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats. Ouderen vinden het moeilijk hierover te praten. Daarom spreken we van verborgen leed.

 • College maakt werk van behoud historische panden

  01 juni 2023

  Het college van B&W van de gemeente Putten wil historisch waardevolle panden behouden en beter beschermen voor de toekomst. Veel panden die de gemeente als waardevol beschouwt, hebben op dit moment nog geen monumentale status. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om de erfgoedverordening vast te stellen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 29 juni.

 • Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar in publieksruimte Gemeentehuis Putten

  25 mei 2023

  Op 25 mei 2023 werd in de publieksruimte van het gemeentehuis van Putten de tekst van Artikel 1 van de Grondwet onthuld door wethouder Jim van den Hoorn. Hierdoor is de tekst vanaf vandaag zichtbaar voor iedereen die het gemeentehuis bezoekt. Ter gelegenheid van de onthulling hield burgemeester H.A. Lambooij een toespraak over het belang van het eerste artikel van de Grondwet.

 • Belangrijke stap richting nieuw winkelgebied Putten

  23 mei 2023

  Het college van B&W heeft de gemeenteraad van Putten gevraagd om de uitgangspunten voor de herinrichting van het winkelcentrum vast te stellen en het benodigde uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen. Doel van het inrichtingsplan is een bruisend centrum als centrale ontmoetingsplek, met meer ruimte voor terrassen en groen. Het voorstel is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met winkeliers, eigenaren en organisaties en is verrijkt met opbrengsten uit het participatietraject. Het is aan de gemeenteraad om op 29 juni een besluit te nemen over de plannen.

 • Ruil uw oude koelkast in voor een nieuwe en ontvang 70% van het aankoopbedrag terug

  16 mei 2023

  De gemeente Putten helpt inwoners bij het nemen van maatregelen om de energierekening te verlagen. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vervanging van oude koelkasten het meeste oplevert.

 • Doe mee met het NK Tegelwippen

  04 april 2023

  Meer groen en minder tegels en stenen in voor- en achtertuinen. Dat is het doel van de landelijke campagne ‘NK Tegelwippen’. Tot en met 31 oktober kunt u doorgeven hoeveel tegels u in uw tuin heeft vervangen door groen.