GFT-afval scheiden, hoe werkt het ook alweer?

In Putten gebruiken we grondstoffen graag opnieuw. U kunt ons hierbij helpen door al uw grondstoffen gescheiden in te leveren. Graag informeren wij u de komende weken over de diverse afvalsoorten. Deze week staat het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) centraal.

GFT is veel meer dan groente- fruit en tuinafval

De naam dekt de lading al lang niet meer: AL het organisch afval mag u aanbieden in de GF-afvalzakken van 10 of 30 liter. Dus ook gekookte etensresten, visgraten, botjes, jus, brood, en kaaskorsten. Klein tuinafval mag in de gemeentelijke tuinafvalzak van 50 liter. U kunt tuinafval ook gratis aanbieden bij het Afvalbrengstation.

Mag ik ook composteren en hoe doe ik dat?

Composteren is het proces waarbij bacteriën, schimmels en kleine bodembeestjes het groente-, fruit-, en tuinafval omzetten in een aardachtige massa: compost. Tuin- en kamerplanten groeien goed op dit compost. Veel GFT-afval kunt u zelf composteren. Thuiscomposteren bespaart direct geld omdat u geen of minder GFT-afvalzakken hoeft te kopen. Daarnaast kunt u het compost weer gebruiken voor uw tuin. Composteren kan in een klein hoekje van de tuin of in een compostvat. Kijk op www.putten.nl/afval voor meer informatie.

Stinkende etensresten

Etensresten stinken in de zomer. De stank ontstaat doordat het natte GFT-afval gaat rotten. Bij een hoge temperatuur versnelt dit rottingsproces. Wilt u stank voorkomen? De volgende tips kunnen u helpen:

  • Plaats de zakken niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het GFT-afval en daardoor geuroverlast.
  • Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een krant of stukje keukenrol. 
  • Vliegjes zijn te voorkomen door vers keukenafval af te dekken met bijvoorbeeld gras, blad, fijne houtsnippers of compost.
  • Laat het GFT-afval eerst uitlekken of drogen alvorens het in de GFT-afvalzak te doen (bijvoorbeeld in een lekbakje op het aanrecht).
  • Maden hebben een hekel aan klimop (hedra) en lavendel. Een takje in de gft zak zorgt ervoor dat u minder overlast hebt.

Mijn Afvalwijzer

Meer informatie over afvalscheiding en inzameldagen vindt u op www.mijnafvalwijzer.nl of download de app ‘Afvalwijzer’ van AddComm.

Afvalmythe: Alles gaat toch weer op één hoop

Alles wat u gescheiden inlevert blijft gescheiden. De ingezamelde materialen worden waar mogelijk opnieuw benut. Dit levert veel voordeel op voor het milieu. Daarnaast verlaagt recycling de kosten van afvalinzameling en -verwerking.