Glas en textiel scheiden, hoe werkt het ook alweer?

In Putten gebruiken we grondstoffen graag opnieuw. U kunt ons hierbij helpen door al uw grondstoffen gescheiden in te leveren. Wij hebben u de afgelopen weken geïnformeerd over diverse afvalsoorten. In deze laatste editie staat het scheiden van glas en textiel centraal.

Waar kunt u uw glas en textiel kwijt?

Glazen flessen en potten, kleding, textiel en schoenen kunt u gratis kwijt in de ondergrondse containers. U vindt ze bij de supermarkten in het dorpscentrum.

Glas in de glasbak

Glazen flessen en potten scheidt u in drie kleuren; wit, bruin, groen. De deksel, dop of kurk kunt u erop laten. U hoeft het glas ook niet schoon te spoelen. Het glas wordt bij de verwerker industrieel schoongespoeld. Zo bespaart u moeite en water. Let op: zet glas nooit op of naast de glascontainer.

Textiel in de kledingbak

In de kledingbak mag u alle boven- en onderkleding, accessoires zoals riemen en tassen, schoenen, laarzen, knuffels en huishoudtextiel zoals lakens en handdoeken aanbieden. Zorg dat alles schoon en droog is. Gooi het textiel weg in een afgesloten plastic zak. Dan kan het ook in de container niet vuil worden. Knoop schoenen per paar met veters of een touwtje aan elkaar.

Wat kunt u niet kwijt in de ondergrondse containers?

Niet alles wat in scherven valt mag in de glasbak. Kopjes, spiegels, ruiten en ovenschalen, autoglas en draadglas mag niet in de ondergrondse glascontainer. Vloerbedekking, tapijt of matrassen mag u niet inleveren kledingbak. Al deze afvalstromen kunt u afleveren op het Afvalbrengstation. De kosten zijn € 1,20 per 10 kg.

Mijn Afvalwijzer

Meer informatie over afvalscheiding vindt u op www.mijnafvalwijzer.nl of download de app ‘Afvalwijzer’ van AddComm.

Afvalmythe: ze kunnen alles beter oplossen met nascheiding van het afval; simpel en duurzaam

Misschien vraagt u zich af: waarom kan ik niet gewoon al mijn afval in één zak bij elkaar doen? En dat machines vervolgens alles uit elkaar halen (nascheiden) en recyclen? Dit is nog niet realistisch. Papier, glas, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) moeten bij de bron worden gescheiden. Anders is het nog niet goed opnieuw te gebruiken. De machines die nu worden gebruikt kunnen er bijvoorbeeld wel brandstof van maken, maar nog geen compost, garen of nieuw papier. We hebben er dus véél meer aan als u thuis het afval scheidt. Dan kunnen de grondstoffen dus veel beter gerecycled worden.