Oud papier scheiden, hoe werkt het ook alweer?

In Putten gebruiken we grondstoffen graag opnieuw. U kunt ons hierbij helpen door al uw grondstoffen gescheiden in te leveren. Graag informeren wij u deze weken over de diverse afvalsoorten. Deze week staat het scheiden van oud papier en karton centraal.

Waar gaat de opbrengst van het oud papier naar toe?

De opbrengst van het oud papier in Putten gaat volledig naar vrijwilligers. In het centrum van Putten halen de vrijwilligers van OPA (de Oud Papier Actie Putten) oud papier en karton bij u op. De ophaalwagen komt eenmaal in de vier weken op zaterdag langs. In de afvalwijzer staat op welke dag het oud papier bij u wordt ingezameld. De wagen begint om 08.00 uur ’s ochtends met de route. Naast de huis aan huis inzameling, zorgen veel scholen voor de inzameling van oud papier. U kunt het oud papier bij hun brengen. De inzameldata worden wekelijks gepubliceerd op de gemeentelijke informatiepagina in het Puttens Weekblad.

Hoe zorg ik voor minder papier?

Kies voor een nee/ja-sticker (geen ongeadresseerde reclame drukwerk, wel de huis-aan-huisbladen en gemeentelijke informatie) of voor een nee/nee sticker (geen ongeadresseerde reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen). U kunt de sticker bij het gemeentehuis halen.

Mijn Afvalwijzer

Meer informatie over afvalscheiding en inzameldagen vindt u op www.mijnafvalwijzer.nl of download de app ‘Afvalwijzer’ van AddComm.

Afvalmythe: dat kleine beetje dat ik doe maakt toch geen verschil

Iedereen gooit per jaar gemiddeld bijna 500 kilogram afval in de vuilnisbak. Samen is dat wel 8,4 miljard kilogram (!) afval, waarvan inmiddels iets meer dan 50% gescheiden wordt ingeleverd.

Misschien denkt u: “Ik kan nu wel m'n best gaan doen, maar de 'grote jongens' hebben veel meer afval dan ik. Als zij er een potje van maken dan heeft mijn afval scheiden alsnog nauwelijks zin.” Dan hebben we goed nieuws: zonder dat u daar iets van merkt, hebben enkele sectoren die veel afval produceren de zaken al goed voor elkaar. In de bouw wordt 92% van het afval gerecycled, in de industrie 80% en in de landbouw 93%. Wij kunnen dus wel degelijk nog verschil maken in de huishoudens.