Doe mee aan de praktijktest van CoronaMelder

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Gelderland. De CoronaMelder app gaat helpen bij de bestrijding van het virus. Deze app wordt in GGD-regio’s Noord- en Oost-Gelderland vanaf 17 augustus getest. Inwoners van deze regio’s kunnen meedoen aan deze praktijktest. Ga naar de appstore op uw telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt.

Wat is de CoronaMelder app?

CoronaMelder is een app op uw telefoon. Bent u minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijgt u als deze persoon zijn codes met de GGD deelt een melding. U krijgt het advies thuis te blijven en uzelf 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als u geen klachten hebt. Krijgt u geen melding? Dan hoeft u niets te doen.

Hoe doe ik mee aan de praktijktest?

Inwoners en bezoekers van Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Dit doet u zo:

  1. Download de app. Heeft u een Android-telefoon? Ga naar de Google Play Store. Heeft u een iPhone? Ga dan naar de App Store.
  2. Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat u toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als u besmettingsgevaar hebt gelopen.
  3. Ook is het belangrijk dat u uw bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of u bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
  4. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kunt u deze app blijven gebruiken.

Vindt u het installeren van de app lastig? Vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kunt u ook terecht met technische vragen over de app

Waarom meedoen?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en.

5 weetjes over CoronaMelder

  1. De app is nog in ontwikkeling. Eind augustus wordt beslist of de app er komt.
  2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.
  3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar u bent en kan u niet volgen.
  4. In de app vult u geen persoonsgegevens zoals uw naam of telefoonnummer in.
  5. CoronaMelder geeft geen meldingen over besmettingen in de buurt. Daarom blijft het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden en vaak uw handen te wassen.

8 misvattingen over CoronaMelder ontrafeld

Lees het op de website van de Rijksoverheid

Meer weten? 

www.coronamelder.nl