Uitroepteken   Coronavirus: alles over de maatregelen en onze dienstverlening.

Liveblog coronavirus

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Putten.

 

Update donderdag 2 april 2020, 18.30 uur

Brief van burgemeester H.A. Lambooij aan de gemeenteraad

Burgemeester H.A. Lambooij heeft de leden van de gemeenteraad een brief gestuurd over het coronavirus. In deze derde raadsinformatiebrief schetst de burgemeester, in vervolg op zijn eerdere twee brieven, op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het coronavirus, in het bijzonder op onze gemeente.

 


Update dinsdag 31 maart 2020, 20.00 uur

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

 


Update dinsdag 31 maart 2020, 18.00 uur

SVn: Mogelijkheid betaalpauze voor mensen met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt in samenwerking met de gemeente leningen aan. In Putten gaat dat om de Starterslening, Duurzaamheidslening en Stimuleringslening. In lijn met de maatregelen die banken en andere kredietverstrekkers hebben getroffen, heeft SVn haar standaard procedure tijdelijk aangepast. Leningnemers die als gevolg van de coronacrisis betaalproblemen verwachten kunnen bij SVn een betaalpauze aanvragen.

 


Update dinsdag 31 maart 2020, 09.30 uur

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)

Deze tijdelijke ondersteuning geldt voor zelfstandig ondernemers (zowel met als zonder personeel) die in de knel komen door de Coronacrisis. 

 


Update maandag 30 maart 2020, 15.00 uur

Bezoekers gemeentehuis alleen welkom na telefonische afspraak

Vanaf woensdag 1 april 2020 kunt u alléén telefonisch een afspraak maken voor een bezoek aan ons servicecentrum. U kunt geen afspraak meer maken via onze website of via de e-mail.

Vorige week merkten wij dat er toch meer mensen naar het gemeentehuis kwamen dan strikt noodzakelijk. Daarom beperken wij de bezoekersstroom nog meer. De gezondheid van onze medewerkers en die van u heeft namelijk onze hoogste prioriteit. Ook is deze tijdelijke maatregel nodig om onze dienstverlening op peil te kunnen houden.

Alleen voor dringende zaken (die niet kunnen wachten) kunt u een afspraak maken voor een bezoek. Bel ons dan via telefoonnummer (0341) 359 611. Komt u zonder afspraak naar het gemeentehuis? Dan kunnen wij u niet helpen.

 


Update vrijdag 27 maart 2020, 20.00 uur

Veelgestelde vragen n.a.v. noodverordening VNOG 26 maart 2020

Dit betreffen vooral vragen van ondernemers over toerisme/recreatie. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft de antwoorden op een rijtje gezet.

 


Update vrijdag 27 maart 2020, 14.00 uur

Brief van burgemeester H.A. Lambooij aan de gemeenteraad

Burgemeester H.A. Lambooij heeft de leden van de gemeenteraad een brief gestuurd over het coronavirus. In deze raadsinformatiebrief schetst de burgemeester, in vervolg op zijn brief van donderdag 19 maart 2020, op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het virus op onze gemeente.

 


Update donderdag 26 maart 2020, 19.30 uur

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland komt met nieuwe noodverordening

Forse beperkingen voor Veluwse- en Achterhoekse recreatiesector

Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, deze nieuwe noodverordening vastgesteld.

Voorzitter Veiligheidsregio Ton Heerts: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het crisistijd en geen vakantietijd.”

De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen die betrekking hadden op het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. Heerts: “Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten.”

 


Update woensdag 25 maart 2020, 15.30 uur

Welzijn Putten brengt vraag en aanbod coronahulp samen

Welzijn Putten ondersteunt in het samenbrengen van vraag en aanbod rondom #coronahulp. Hiervoor is de website www.puttenhelpt.nl opgezet. 

Wilt u iets doen? Meld u aan op www.puttenhelpt.nl om vervolgens het overzicht te zien van actuele hulpvragen waarop u kunt reageren. Hebt u een hulpvraag voor uzelf of voor een ander? Geef aan welke ondersteuning er nodig is. Zodra er een juiste match is, neemt Welzijn Putten met u contact op. 

www.puttenhelpt.nl

 


Update dinsdag 24 maart 2020, 19.00 uur

Video 'Houd afstand: corona is geen grap'

Het coronavirus verspreidt zich snel. Door zo min mogelijk sociale contacten te hebben vertragen we de epidemie: ‘flatten the curve’. Daarmee redden we mensenlevens. Bekende Puttenaren roepen vooral jongeren op tot social distancing.

 

 


Update dinsdag 24 maart 2020, 16.00 uur

Putten ziet strikt toe op naleving coronamaatregelen

De gemeente Putten gaat strikt toezien op de naleving van de aanvullende coronamaatregelen zoals die gisteren door de rijksoverheid zijn afgekondigd. “De regels zijn volstrekt helder”, zo geeft burgemeester Lambooij aan. “Blijf zoveel mogelijk thuis, houdt 1,5 meter afstand en kom niet samen in een groep. Daar zien wij op toe. Overtredingen wordt niet getolereerd en wij schromen niet om zo nodig boetes uit te delen”. 

Het college van burgemeester en wethouders en het crisisteam van de gemeente Putten hebben, in lijn met het beleid van de rijksoverheid, diverse maatregelen genomen.

Bekijk de nieuwe maatregelen voor Putten

 


Update dinsdag 24 maart 2020, 09.00 uur

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Bekijk de aangescherpte en nieuwe maatregelen

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. 

 


Update maandag 23 maart 2020, 17.30 uur

Gewijzigde dienstverlening afvalbrengstation door coronavirus

De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor het brengen van afval bij het afvalbrengstation (Hoge Eng-West 5). 

 • Het afvalbrengstation blijft open, maar kom alleen als het nodig is. Voorkom daarmee (onnodige) risico’s voor uzelf en voor de medewerkers van het afvalbrengstation.
 • Bezoekers melden zich bij het parkeerterrein van korfbalvereniging De Meeuwen (Halvinkhuizerweg 82). De route is aangegeven op een tekstkar. Verkeersregelaars sturen hen daarna één voor één door naar het afvalbrengstation. Attentie: wie zich rechtstreeks bij het afvalbrengstation meldt, wordt teruggestuurd.
 • Ook op het afvalbrengstation geldt: voldoende afstand houden (minimaal 1,5 meter).
 • Betalen kan alleen nog met een pinpas. Dus niet langer met contant geld.
 • Het afvalbrengstation blijft op donderdagavond voorlopig gesloten.

 


Update vrijdag 20 maart 2020, 15.30 uur

Maatregelen gemeentelijke belastingen en heffingen voor inwoners

De coronacrisis heeft – naast alle impact op ons dagelijkse leven – voor een aantal mensen ook financiële gevolgen. Om te voorkomen dat mensen in geldproblemen komen, heeft de rijksoverheid al de nodige maatregelen afgekondigd voor onder meer ondernemers. De gemeente Putten heeft daarnaast ook gekeken wat zij voor inwoners kan betekenen op het gebied van gemeentelijke belastingen en heffingen.

 


Update vrijdag 20 maart 2020, 14.30 uur

Burgemeester H.A. Lambooij roept inwoners Putten met klem op om afstand van elkaar te houden

“Het land is in crisis. Maar als ik om mij heen kijk heeft nog niet iedereen dat in de gaten”, zo constateert burgemeester Lambooij. Hij roept de inwoners met klem op om tenminste 1,5 meter afstand van elkaar te houden. “Ook in onze gemeente is er sprake van nonchalance en naïviteit. Zo is er een flinke toeloop bij de doe-het-zelfzaken en de tuincentra in de regio. Loop daar niet allemaal tegelijk naar binnen. Om nu met zijn allen uitjes te plannen is volstrekt onverantwoord. Blijf zo veel mogelijk thuis!”.

In navolging van minister-president Rutte en voorzitter van de Veiligheidsregio Heerts, roept burgemeester Lambooij ook de Puttense jongeren op om verantwoordelijkheid te nemen: “Ook voor jullie geldt: gebruik je gezonde verstand: blijf weg uit keten, organiseer nu geen feesten en houdt afstand tot elkaar”. Lambooij laat weten de situatie nauwgezet in de gaten te houden: “Wij houden onze oren en ogen open. Bij overtreding van de afgekondigde regels wordt er ingegrepen”. De burgemeester doet daarbij ook een beroep op de ouders: “Let op uw kinderen: het gaat ook om hun gezondheid”.

 


Update vrijdag 20 maart 2020, 11.00 uur

Oproep: doneer mondkapjes en ander beschermingsmateriaal

Huisartsen hebben dringend mondkapjes en ander beschermingsmateriaal nodig om coronapatiënten de zorg te blijven geven die ze nodig hebben. Namens de huisartsencoöperatie Medicamus doet de gemeente Putten een dringend beroep op inwoners en bedrijven om een deel van hun voorraad te doneren.

Medicamus is op zoek naar:

 • mondkapjes FFP1, FFP2 (andere mondkapjes zijn ook welkom);
 • wegwerpschorten/plastic jassen;
 • beschermingsbrillen/spatbrillen;
 • desinfectiemiddel (alcohol);
 • antibacteriële gel.

Let op: steriel of in de originele verpakking!

Inzamellocatie
U kunt de beschermingsmaterialen deponeren in de container bij de ingang van:
Gezondheidscentrum Da Costa
Klaas Frisohof 20
3881 SZ Putten

Namens de huisartsen alvast heel erg bedankt voor uw hulp!

 


Update donderdag 19 maart 2020, 16.30 uur

Brief van burgemeester H.A. Lambooij aan de gemeenteraad

Burgemeester H.A. Lambooij heeft de leden van de gemeenteraad vanmiddag een brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst de burgemeester de actuele situatie in Putten en gaat hij in op de stappen die de gemeente tot op heden heeft gezet.

 


Update woensdag 18 maart 2020, 20.30 uur

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen voor ondernemers in Putten

In navolging van de rijksoverheid neemt ook de gemeente Putten steunmaatregelen voor lokale ondernemers die financieel in de problemen komen door de uitbraak van het Coronavirus. Ondernemers krijgen uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen. Ook wijzigt de gemeente het opleggen van aanslagen voor de toeristenbelasting. De gemeente is verder in afwachting van de uitwerking van een landelijk besluit gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Op basis van deze tijdelijke regeling kan aan ondernemers een aanvulling op het inkomen worden verstrekt. De gemeente gaat de regeling uitvoeren zodra hierover duidelijkheid is.  

Lees verder (persbericht)

 


Update woensdag 18 maart 2020, 14.45 uur

Burgemeester H.A. Lambooij in column Fontanusplein 1: "Sterk in tijden van crisis"

Maandagmorgen 16 maart: het anders op maandag zo drukke gemeentehuis lijkt uitgestorven. De leden van het gemeentelijk (crisis)beleidsteam, het managementteam, een handjevol medewerkers bij de servicebalies, een enkele bode en dat is het. Heel onwerkelijk allemaal. Het grootste deel van onze ruim 160 ambtenaren werkt vanuit huis. Wij hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in ICT, waaronder we thuis kunnen werken. Gelukkig maar, want zo kunnen wij als gemeente goed door. En dat is nu dringend nodig.

Lees de volledige column op www.deputtenaer.nl 

 


Update woensdag 18 maart 2020, 11.00 uur

Coronavirus: kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

Het kabinet heeft op dinsdag 17 maart 2020 besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Lees verder

 


Update maadag 16 maart 2020, 21.45 uur

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland komt met nieuwe noodverordening

Ton Heerts (voorzitter VNOG) heeft vandaag een nieuwe noodverordening vastgesteld. Heerts: “De noodverordening geldt voor de maatregelen die gisteren en eerder door de rijksoverheid zijn afgekondigd. Zoals het organiseren van evenementen en samenkomsten in voor publiek toegankelijke ruimtes van meer dan 100 personen, het sluiten van alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, coffeeshops en onderwijs. Ik begrijp dat deze maatregelen niet prettig zijn. Voor niemand. Maar toch doe ik een dringend beroep op iedereen om zich eraan te houden. Alleen samen kunnen wij het virus terugdringen”. 

Lees verder

 


Update maandag 16 maart 2020, 13.00 uur

Alleen op afspraak naar het gemeentehuis vanaf maandag 23 maart

Vanaf maandag 23 maart 2020 kunt u alleen op afspraak terecht in bij de publieksbalies van de gemeente Putten. Het gaat om een tijdelijke maatregel tenminste tot 6 april 2020.

Lees verder

 


Update zondag 15 maart 2020, 18.00 uur

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. 

Lees verder (Rijksoverheid)

 


Update zaterdag 14 maart 2020, 21.00 uur

Open brief van burgemeester H.A. Lambooij 

Beste inwoners van de gemeente Putten,

Ook in Putten is inmiddels de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt met wie de patiënt contact heeft gehad. Deze personen moeten thuis blijven bij klachten en zij worden gewezen op het belang van een goede hygiëne. Ik wens de patiënt en alle betrokkenen vanaf deze plek sterkte toe.

Ingrijpende maatregelen
Zoals bekend heeft de landelijke overheid ingrijpende maatregelen benoemd om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. Maatregelen die een grote invloed hebben op het sociale leven in onze gemeente: sportverenigingen liggen stil, kerken sluiten hun deuren, bijeenkomsten en evenementen worden geannuleerd.

Dit alles is van grote invloed op onze economie, zo besef ik mij terdege. Toch zijn deze maatregelen nodig om te zorgen dat de verdere verspreiding van het virus wordt beperkt en onze ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen blijven functioneren.

Noodverordening
De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft een noodmaatregel afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Via een noodverordening zijn alle evenementen met meer dan 100 personen in het gebied van de veiligheidsregio, dus ook in de gemeente Putten, in de periode van 13 maart 20.00 uur tot en met 31 maart 2020 verboden. Handelen in strijd met de noodverordening levert een overtreding op en is strafbaar.

Veerkracht in Putten
Ik ben onder de indruk van de volwassen wijze waarop organisaties, ondernemers en verenigingen in onze gemeente uitvoering geven aan de landelijke maatregelen. Ook de kerken hebben direct actie ondernomen. Ik hecht er aan mijn waardering voor deze veerkracht uit te spreken.

De gemeentelijke dienstverlening gaat door, maar wel in gewijzigde vorm. Het heeft onze voorkeur dat u uw vragen vooral telefonisch of per mail stelt. Als dat niet mogelijk is, blijft u van harte welkom om langs te komen. Houdt voor nadere informatie onze website www.putten.nl in de gaten.

Als burgemeester van de gemeente Putten benadruk ik het belang van de uitvoering en naleving van de maatregelen.

H.A. Lambooij, burgemeester

 


Update vrijdag 13 maart 2020, 22.00 uur

Noodverordening afgekondigd in veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

De voorzitter van de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland, Ton Heerts, heeft vrijdagavond een noodverordening afgekondigd vanwege het coronavirus. ,,Het komt er nu op aan dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de maatregelen echt serieus neemt. Alleen dan lukt het ons om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen", roept Heerts op.

Dit betekent dat alle evenementen met meer dan honderd personen in het gebied van de veiligheidsregio in de periode van vrijdag 13 maart 20.00 uur tot en met dinsdag 31 maart verboden zijn. Lees het hele bericht op de website van de veiligheidsregio

 


Update vrijdag 13 maart 2020, 13.00 uur

Niet-urgente bijeenkomsten uitgesteld tot nader order

De gemeente Putten stelt alle publieksbijeenkomsten die niet direct urgent zijn uit tot nader order.  

 • 17 maart Dorpsgesprek Putten Praat Mee
 • 17 maart Inloopavond Schoolstraat
 • 18 maart Boomfeestdag
 • 21 maart Opschoondag
 • 23 maart Informatieavond voor vastgoedeigenaren
 • 24 maart Toeristisch Café
 • 31 maart Jeugdgemeenteraad
 • 9 april Rondleiding door het gemeentehuis

Wilt u de raadsvergadering van donderdag 19 maart live volgen? Dit kan via het Politiek Portaal op de gemeentelijke website: https://putten.raadsinformatie.nl

 


Update donderdag 12 maart 2020, 22.00 uur

Nieuwe maatregelen om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Vanaf donderdagmiddag 12 maart 2020 gelden nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor de exacte strekking van de maatregelen verwijzen wij u naar de websites van het RIVM (www.rivm.nl) of van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl/corona).

Vanzelfsprekend raken de maatregelen ook het functioneren van de gemeente Putten. Wij vragen u daarom om uw contacten met de gemeente zoveel als mogelijk digitaal en per mail te onderhouden. U blijft welkom in ons servicecentrum, maar dan alleen voor de zaken die niet kunnen wachten én die niet digitaal afgehandeld kunnen worden. Wij zijn per telefoon bereikbaar via nummer (0341) 359 611 en per mail via info@putten.nl.

Onze medewerkers werken de komende periode voor een deel thuis, maar zijn telefonisch en per mail goed bereikbaar. Het afvalbrengstation blijft geopend en het afval wordt op de vertrouwde wijze opgehaald.

Het gemeentebestuur beseft dat de afgekondigde maatregelen ingrijpend zijn. De maatregelen vragen om loyaliteit en om veerkracht. Wij vertrouwen op uw medewerking.

 


Update donderdag 12 maart 2020, 14.00 uur

Dorpsgesprek uitgesteld tot nader order

In overleg met medeorganisator De Puttenaer stelt de gemeente Putten het dorpsgesprek ‘Groeien wij groot of groeien wij groen’ tot nader order uit.

Het dorpsgesprek zou op dinsdag 17 maart 2020 plaatsvinden in De Huifkar te Putten. De gemeente vindt het vanuit preventief oogpunt raadzaam om de komende periode zelf geen publieksbijeenkomsten te houden die niet direct urgent zijn.

Op korte termijn wordt duidelijk welke bijeenkomsten nog meer worden uitgesteld.

 


Update maandag 2 maart 2020

Coronavirus ook in Nederland vastgesteld 

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Eind februari 2020 is het virus ook in Nederland vastgesteld. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Het coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. 

Maatregelen om verspreiding tegen te gaan

In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nederland brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met een besmette patiënt. Deze personen (= contacten) moeten 2 keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Symptomen

De symptomen van de ziekte zijn koorts én luchtwegklachten, zoals kortademigheid of hoesten.

Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19. Die test kan een arts ook aanvragen voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • was uw handen regelmatig;
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg;
 • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.

Als u klachten heeft

Heeft u koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen 2 weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heeft u de afgelopen 2 weken contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Het advies van het RIVM is om in dat geval telefonisch contact op te nemen met uw huisarts.