Frituurvet en olie: niet door de gootsteen of wc

Kerst en oud en nieuw zijn momenten in het jaar waarop veel mensen vet gebruiken: tijdens het gourmetten, bij het maken van frituurhapjes of bij het bakken van oliebollen. Spoel dit vet niet door de gootsteen of wc. Dat is de boodschap die de gemeente Putten en het Waterschap Vallei en Veluwe uitdragen tijdens de komende feestdagen.

Voorkom voorstoppingen

Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd, zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen en storingen in het zuiveringsproces.

Gratis inleveren

Giet overtollig vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles of flacon. Daarna kunt u dit gratis inleveren bij het afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West 5. Frituurvet en plantaardige olie zijn namelijk heel geschikt om te recyclen als biodiesel of biobrandstof in elektriciteitscentrales.

Tip

Maak van het gestolde vet lekkernijen voor vogels. Laat het overtollige vet stollen in een leeg melkpak. Maak er vervolgens vetbollen van en hang deze in een sinaasappelnet op in de tuin.