Doe mee met het NK Tegelwippen

Meer groen en minder tegels en stenen in voor- en achtertuinen. Dat is het doel van de landelijke campagne ‘NK Tegelwippen’. De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem doen mee en dagen elkaar uit. De gemeente met de meest gewipte tegels, wordt de winnaar van de Noord-Veluwe-poule. Tot en met 31 oktober kunt u doorgeven hoeveel tegels u in uw tuin heeft vervangen door groen.

Een groene tuin

Een groene tuin zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Insecten, vogels en egels vinden er een plekje. Ook is een groene tuin tijdens hittegolven veel koeler. Het luchten van uw huis wordt daarmee ook makkelijker. En minder hitte in uw huis zorgt voor een betere nachtrust.

Makkelijk onderhoud

Veel mensen kiezen voor tegels in de tuin met het idee dat het onderhoud minder tijd kost. Maar onkruid verwijderen tussen de tegels kost juist veel werk. Een groene tuin die slim is ingericht, is veel makkelijker te onderhouden. Laat de tuin in de winter ook gewoon met rust. Het bladafval biedt namelijk een schuilplaats voor dieren en is voeding voor de bodem. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt.

Tuinsubsidie

Als u uw tegels en stenen vervangt door groen, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat gaat bijvoorbeeld om € 4,00 per vierkante meter verwijderde bestrating of € 35,00 per geplante boom. Meer informatie over de subsidiebedragen, de voorwaarden en het doorgeven van het aantal gewipte tegels vindt u op de website van Veluwe Duurzaam.

Tegeltaxi: laat uw tegels ophalen

Waar laat u de verwijderde tegels? Dit haalt de gemeente Putten voor u op met de tegeltaxi. Deze taxi is van april tot en met oktober beschikbaar. Wilt u gebruik maken van deze tegeltaxi? Kijk op www.veluweduurzaam.nl/tegeltaxi/putten. Hier vindt u ook de data wanneer de taxi beschikbaar is. De Puttense tegeltaxi is alleen beschikbaar voor inwoners van de gemeente Putten.

Doe mee

Veluwe Duurzaam