Drie straatnaamborden ‘vergeten vrouwen’ onthuld

Op woensdag 29 september heeft wethouder Roelof Koekkoek drie nieuwe straatnaamborden onthuld: Trientje Timmerstraat, Aartje Simonstraat en Dames Tijssenstraat. Deze straten zijn vernoemd naar vrouwen die van grote betekenis zijn geweest voor de Puttense samenleving. De straatnamen zijn in lijn met de in november 2018 aangenomen raadsmotie ‘Ere wie ere toekomt – vergeten vrouwen’. De drie korte ceremonies vonden plaats in aanwezigheid van familieleden en nabestaanden, buurtbewoners en (voormalig) leden van de straatnamencommissie.

Passend eerbetoon

“De vernoeming naar deze vrouwen is een passend eerbetoon aan hun moedige inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog”, aldus wethouder Koekkoek tijdens de onthulling. Na de officiële onthulling was het woord aan Gerrit Middelbeek en Evert de Graaf. Zij vertelden de aanwezigen over de verhalen achter de straatnamen. Ook de familie van Trijntje Timmer kwam aan het woord om enkele woorden en anekdotes tot de genodigden te richten.

De verhalen achter de straatnamen

De straatnaamborden bevatten een onderregel met daarop de volledige namen van de vrouwen, geboorte-/overlijdensjaar en een korte omschrijving van wat ze hebben betekend voor de Puttense samenleving. Trijntje Timmer (1890-1993) was een geloofsvaste, moedige Veluwse boerin in bezettingstijd. Aartjen Simon (1924-1952) was een koerierster voor het verzet op de Veluwe. Jans Tijssen (1899-1971) was een dappere moeder. Samen met haar moedige dochters Janny Tijssen (1919-1996) en Henny Tijssen (1927-1997) was zij actief in het verzet in Putten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een uitvoerige beschrijving over deze vrouwen is te lezen op de website www.verhaalvanputten.nl.