Even voorstellen: Theo Willemsen, secretaris inclusiepanel

De gemeente Putten staat voor een inclusieve samenleving. Iedereen doet mee! Belangrijke rol hierbij is weggelegd voor het Inclusiepanel Putten. Dit panel staat de gemeente gevraagd en ongevraagd bij met adviezen. Het panel bestaat uit enthousiaste en betrokken inwoners van onze gemeente. De komende maanden stellen de leden van het panel zich voor en vertellen ze over hun ervaringen.

Wie is Theo Willemsen?

Ik ben Theo Willemsen en ben nu 67 jaar. Daarnaast ben ik gelukkig getrouwd en een trotse vader van 2 dochters. Ook ben ik een trotse opa van 2 kleinzoons. Na 43 jaar werkzaam te zijn geweest op een middelbare school ging ik in september 2020 met pensioen.

Waarom zit u in het Inclusiepanel?

In de jaren 90 kreeg ik oogproblemen: Retinitis pigmentosa. Dit is een ernstige oogziekte. Hierdoor werd ik blind. Ik heb een dubbele oogoperatie gehad in Cuba. Dit sloeg helaas niet aan. Mijn werk als leraar, moest ik toen opgeven.

Ging u toen ander werk zoeken?

Begin 2000 heb ik tijdens mijn revalidatie veel dingen geleerd. Zoals lezen met braille en met een taststok lopen. Tijdens de revalidatie heb ik contact gehad met mijn oude werkgever. Ik wilde graag terugkeren in een andere functie. In die 20 jaar heb ik onder andere gefunctioneerd als mediathecaris, ben ik lid geweest van de medezeggenschapsraad en heb ik als onderdeel van het zorgteam leerlingen met een extra zorgvraag begeleid. Hier heb ik voor moeten vechten. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend als blinde man om dit beroep uit te oefenen. Zonder de hulp van mijn vrouw en dochters was mij dat nooit gelukt. Iedere dag werd ik door hen naar mijn werk gebracht en weer opgehaald. Ik ben ze daarvoor heel erg dankbaar. En ook trots!

In deze tijd maken we veel gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones en laptops. Heeft u ook zo’n hulpmiddel?

Ik heb spraaksoftware op mijn laptop die de tekst van mijn beeldscherm voorleest. Verder heb ik de Webbox. Dit is een uniek hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Met de Webbox luister ik naar het laatste nieuws, kranten, podcasts, boeken, hoorspelen en nog meer. Zo blijf ik elke dag in contact met de wereld om mij heen. Via Solutions Radio kwam ik bij het Inclusiepanel Putten. Van het door mij gevreesde zwarte gat na mijn pensioen is gelukkig geen sprake. En kan ik mij inzetten voor mensen met een (on)zichtbare handicap

Heeft u ook een concreet voorbeeld van wat beter kan?

Ik had eens een vergadering op woensdagochtend in het gemeentehuis. Dan is er een markt op het Fontanusplein. Hierdoor kon de taxichauffeur niet voor de deur parkeren. Het is daardoor een keer fout gegaan, omdat de chauffeur niet wist dat hij mij moest begeleiden naar de regiotaxi. Wij zaten dus op elkaar te wachten, waardoor ik uiteindelijk mijn taxirit ben misgelopen.

Reageren?

contact@inclusiepanelputten.nl