Verloren of gevonden voorwerpen

Stel: u vindt een voorwerp op straat. Of u raakt zelf iets kwijt. Bijvoorbeeld uw ring of portemonnee. Waar kunt u het gevonden voorwerpen afgeven? En waar kunt u navragen of uw voorwerp gevonden is? In beide gevallen is het antwoord: bij de gemeente. U kunt ook kijken op www.verlorenofgevonden.nl.

Gevonden voorwerpen

Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de gemeente. Als u bijvoorbeeld een portemonnee, fiets of sieraad op straat vindt, dan kunt u dit melden en afleveren bij de gemeente. U hoeft hiervoor niet naar de politie. U kunt een gevonden voorwerp ook melden op www.verlorenofgevonden.nl. Gevonden sleutels worden niet geregistreerd op www.verlorenofgevonden.nl. Deze kunt u afgeven bij de gemeente. Daar worden ze 3 maanden bewaard.

Verloren voorwerpen

Bent u iets verloren? Meld dat dan bij de gemeente waar dit gebeurd is. Mogelijk is het daar al gebracht. Zo niet, dan schrijven de baliemedewerkers uw gegevens op. Wordt het voorwerp toch nog gebracht, dan nemen ze contact met u op. Kijk op de website van uw gemeente hoe u uw verloren voorwerp (behalve sleutels) kunt aanmelden. Op www.verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of iemand uw voorwerp heeft gevonden.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs kwijt?

Reisdocumenten zijn eigendom van de Nederlandse staat. Daarom moet u bij verlies of diefstal aangifte bij de gemeente doen (afdeling Burgerzaken). Ook bij verlies is het verstandig om aangifte te doen. Dit om fraude met uw reisdocument of rijbewijs te voorkomen. U kunt bij de gemeente direct een nieuw document aanvragen. De gemeente zorgt ervoor dat het nummer van het verloren of gestolen document wordt opgeslagen in een landelijk systeem. Hiermee wordt overal duidelijk dat het kwijtgeraakte document ongeldig is. U hoeft hiervoor dus niet naar de politie.