Coronaspecial van onze afdeling Samenleving

De coronacrisis duurt langer dan we allemaal hadden gehoopt. Dit kan een impact hebben op de dagelijkse gang van zaken. Wat kan leiden tot oplopende spanningen of problemen die u lastig vindt om zelf op te lossen. In deze coronaspecial krijgt u antwoord op verschillende vragen. Wacht niet met hulp vragen. Verschillende partijen staan klaar om u te helpen. Wacht niet met bellen of hulp inschakelen.

Welzijn Putten

Welzijn Putten staat ook voor u klaar tijdens de coronacrisis. Zij zijn op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar voor al uw vragen. Bel (0341) 357 078 of mail info@welzijnputten.nl.

Burenhulpkaart

Welzijn Putten biedt de Burenhulpkaart aan voor inwoners die in deze tijd wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Download de burenhulpkaart op www.welzijnputten.nl.

Netwerk Burenhulp Putten

Wilt u ook iets voor een ander in uw buurt betekenen? Sluit u dan aan bij het Netwerk Burenhulp Putten op www.welzijnputten.nl/netwerk-burenhulp-putten.

Sociaal (maatschappelijk) werk

De maatschappelijk werkers, inwonersondersteuners en sociaal raadslieden van Stimenz zijn er om u te helpen.  Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar. Bel 088 784 64 64 of mail info.putten@stimenz.nl.

In verband met de coronamaatregelen zijn er op dit moment geen open inloopspreekuren.

Voor vragen en een luisterend oor

Neem gerust contact op als u vragen heeft of een luisterend oor nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan:

 • onafhankelijke en gratis informatie, advies en steun bij hulp- en zorgvragen (bijvoorbeeld aanvragen Wmo, WLZ, JW en ZvW).
 • eenzaamheid;
 • verwerken ingrijpende gebeurtenissen;
 • financiën en schulden;
 • verbeteren relatie en gezin;
 • ondersteunen tijdens coronacrisis;
 • ondersteunen in communicatie met bijvoorbeeld de school van uw kind(eren) of de gemeente/instanties.

Huiselijk geweld

Moviera wil kans op herhaling van geweld en misbruik verkleinen.

Heeft u te maken met huiselijk geweld?

Of merkt u dat bij een ander gezin? Chat voor hulp en advies tijdens de dagelijkse openingsuren van 14.00 tot 22.00 uur met hulpverleners van Moviera. Bezoek www.moviera.nl of neem contact op via 088 374 4744 (anoniem en gratis). Bel bij spoed altijd 112.

Ook kunt u contact opnemen met Veilig Thuis via 0800 2000 (gratis, 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar). De chat van Veilig Thuis is landelijk ook ’s avonds bereikbaar.

Is er geweld bij u thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Je mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als je je thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij jou in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om je huis te verlaten en krijg je geen boete.

Omgaan met mensen met dementie tijdens corona 

Maakt u zich zorgen over iemand met dementie? Mail of bel met een ‘casemanager dementie’ in de gemeente Putten:

Andere contactlijnen

 • Welzijn Putten helpt mensen in het samenbrengen van vraag en aanbod. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen halen, de hond uitlaten en sociaal (telefonisch) contact. Bel (0341) 357 078, mail naar info@welzijnputten.nl of bezoek www.welzijnputten.nl.
 • Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Bel (070) 44 55 888.
 • Mensen die angstige of somberheidsklachten ervaren door het coronavirus kunnen bellen naar (020) 24 44 888.
 • Sensoor is er als mensen hun hart willen luchten, eenzaam zijn of andere problemen ervaren. Bel 0900 0767.
 • De Zilverlijn (van het Ouderenfonds) belt mensen elke week voor een langer gesprekje. Meld u aan en bel (088) 34 42 000.

Grip op geld in tijden van crisis

Het kan zijn dat de zorg over uw financiële situatie u te veel wordt. Er vallen namelijk voor veel mensen zekerheden weg. De gevolgen van de coronacrisis kunnen uw portemonnee treffen. Kijk vandaag nog naar hoe en waar u grip op uw geld kunt krijgen of houden. En waar u terecht kunt als u er zelf niet uitkomt en hulp nodig heeft.

Vergelijk uw uitgaven

Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies geeft u in drie stappen inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Ook laat deze tool zien of uw uitgaven hoger of lager zijn dan die van andere, vergelijkbare huishoudens. Daarnaast ontvangt u tips die u helpen om goede, eigen geldkeuzes te maken. Bekijk de website www.nibud.nl/consumenten/persoonlijk-budgetadvies.

Hulp nodig?

U bent niet de enige die steun nodig heeft. Vraag hulp aan familie, vrienden of iemand bij u in de buurt. Of bel Stimenz: 088 784 64 64. Zij beoordelen samen met u uw situatie en kunnen u helpen bij het vinden van een oplossing.

Informatie voor ondernemers

Bent u ondernemer? En heeft u door de uitbreking van het coronavirus te maken met financiële problemen waardoor u geen geld meer heeft voor levensonderhoud? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tijdelijke overbruggingsregeling. Deze tijdelijke ondersteuning geldt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. De ondersteuning kunt u aanvragen bij de gemeente. Meer informatie: www.putten.nl/Ondernemers/Werk_Inkomen.

Informatie voor ouders

De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe gaat u hier als ouder mee om?

Het Nederlands Jeugdinstituut

Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders en opvoeders over hoe om te gaan met de nieuwe thuissituatie, tips voor mediagebruik en de veranderende rol van opa en oma. Ook vindt u antwoorden op vragen als ‘hoe praat u over corona met uw kinderen?’ en ‘hoe kunt u thuis spanningen voorkomen én oplossen?’ Kijk voor tips en antwoorden op veel gestelde vragen op www.nji.nl/coronavirus.

Ouderchat met de GGD

Iedere werkdag tussen 19.00 en 21.00 uur kunt u chatten met een jeugdverpleegkundige van GGD Noord- en Oost-Gelderland. U kunt hier terecht met uw vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. De chatdienst is beschikbaar via www.ggdnog.nl/over-de-ggd/nieuws/nieuw-ouderchat.

Merkt u dat het thuis niet goed gaat?

Neem dan contact op met de Onafhankelijk Inwoner Ondersteuner Jeugd van Stimenz in Putten. Bel 088 784 64 64. Of neem contact op met de jeugdconsulenten van de gemeente Putten. Bel (0341) 359 611 of mail naar jeugdhulp@putten.nl. Zij staan voor u klaar om met u mee te denken.

Direct hulp nodig?

Heeft u direct hulp nodig bij een crisis? Bel dan met Veilig Thuis: 0800 2000.

Geen computer beschikbaar voor thuisonderwijs?

Veel scholen zijn bezig om het mogelijk te maken dat kinderen thuisonderwijs kunnen volgen. Maar niet alle gezinnen hebben thuis een laptop of pc. En dat leidt tot achterstand van een behoorlijke groep kinderen. De school en de gemeente zijn in de eerste plaats verantwoordelijk om thuisonderwijs mogelijk te maken. Maar dat zal niet altijd lukken. In dat geval kan Leergeld Randmeren wellicht ondersteuning bieden. Zij kunnen helpen bij de bekostiging. Mail naar putten@leergeldrandmeren.nl of bel 06 144 67 267.

Informatie voor jongeren

In deze tijd is het jongerenwerk van Jeugd-Punt er voor jou (maar ook voor je ouders). Jeugd-Punt staat voor je klaar als je support nodig hebt of als gewoon even wilt kletsen. Jeugd-Punt kijkt samen met jou waar zij jou kunnen helpen. Het liefst doet Jeugd-Punt dit online. Jeugd-Punt is te bereiken op 06 253 35 568. Of volg Jeugd-Punt Jeugd-Punt op Instagram (@jongerenwerkputten_jeugdpunt) om op de hoogte te blijven. Blijf gezond, blijf positief en stuur gerust een bericht.

Chat via JouwGGD!

Ben jij 12 jaar of ouder? Kijk dan op de jongerenwebsite www.JouwGGD.nl. Daar kan jij anoniem chatten over het coronavirus en vragen stellen aan een jeugdverpleegkundige. Dit kan elke werkdag tussen 14.00 en 22.00 uur. En in de weekenden tussen 18.00 en 20.00 uur.

Stichting Ambulante Hulpverlening Midden Nederland

Bent u of kent u iemand die in de avond of nacht net iets meer begeleiding nodig heeft? Of iemand die graag terug wil kunnen vallen op iemand? Het is nu mogelijk om professionele begeleiding in te zetten via telefoon, WhatsApp of face-to-face contact.

De Veluwse avond-nachtdienst is er voor elke inwoner van de regio Noord Veluwe. U kunt uzelf aanmelden, maar kan dit ook laten doen door een hulpverlener die al betrokken is. Registratie vindt plaats in Ozo Verbindzorg waarbij u als inwoner zelf eigenaar bent van uw dossier en anderen toegang kan geven voor onderlinge communicatie.

Aanmelden

Aanmelden gaat via aanmelden@ambulantehulpverlening.nl. Ook kunt u bellen naar 085 04 927 17. U ontvangt een kort aanmeldingsformulier. Als u deze voor 12.00 uur ondertekend opstuurt, kan er dezelfde werkdag nog gestart worden. Spoed? Neem dan telefonisch contact op.