Nederlandse identiteitskaart aanvragen

In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak uw Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen bij de Servicebalie in het gemeentehuis. Hiervoor dient u online of telefonisch een afspraak te maken.

Meenemen tijdens de afspraak

Tijdens uw afspraak dient u het volgende mee te nemen:

• Al uw huidige reisdocument(en), zowel geldig als verlopen. Dus eventueel ook uw paspoort;
  • Een recent, goedgelijkende kleurenpasfoto volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag.

Meenemen bij ID-kaart voor kinderen

Bij het aanvragen van een Nederlandse identiteitskaart voor een kind moet het kind (ook als het om een baby gaat) zelf aanwezig zijn. Daarnaast neemt u mee:

• Een geldig identiteitsbewijs van beide ouder(s) of gezaghouder(s);
  • Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan neemt u het ingevulde toestemmingsformulier afgifte reisdocument minderjarige mee. Deze kunt u op onze website downloaden. Als beide ouder(s) of gezaghouder(s) meekomen naar de balie, kunt u het ook ter plaatse invullen.

• Nederlandse identiteitskaart (18 jaar en ouder) betreft € 64,00;
  • Nederlandse identiteitskaart (jonger dan 18 jaar) betreft € 32,90;
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag betreft € 50,90.

ID-kaart ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw ID-kaart ophalen bij de gastvrouw in het gemeentehuis. Ook hiervoor dient u een afspraak te maken.

Heeft u met spoed een Nederlands identiteitskaart nodig? Op maandag tot en met vrijdag kunt u voor 14.00 uur een spoedaanvraag doen. De ID-kaart ligt dan in de regel de volgende werkdag na 10.30 uur voor u klaar bij de gastvrouw in het gemeentehuis.

Nieuwe ID-kaart met inlogfunctie (eNIK)

Uw nieuwe identiteitskaart heeft sinds kort een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gastvrouw in het gemeentehuis, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Servicebalie gemeente Putten
afspraken.putten.nl