‘NIX onder de 18’ ook in de zomer!

De zomer is voor veel pubers een prachtige tijd. Feestjes, festivals, evenementen of samen met vrienden op vakantie. Maar… verleidingen liggen overal op de loer. Dat maakt het voor veel ouders ook een spannende tijd. Hoe gaat uw kind om met drank, drugs en tabak als u er niet bij bent? En wat kunt u doen om uw kind hierbij te helpen?

Waarom is de afspraak ‘NIX 18’ zo belangrijk?

NIX18De hersenen van kinderen zijn extra kwetsbaar voor alcohol en tabak. Hoe jonger je begint met drinken, hoe groter de kans dat je op latere leeftijd verslavingsproblemen ontwikkelt. En zowel drinken als roken vergroten de kans op allerlei vormen van kanker. Daarnaast nemen door alcohol remmingen af, waardoor jongeren sneller over hun grenzen gaan. Ze krijgen dan eerder met agressie, geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken.

Enkele tips

  • Spreek van tevoren af dat uw kind tijdens het feest, festival of op vakantie geen alcohol drinkt en niet rookt. Uit onderzoek blijkt dat dit veel helpt. Kinderen nemen meer van u aan dan u denkt!
  • Beloon uw kind als het zich aan de afspraak houdt.
  • Heeft uw kind toch gedronken of gerookt? Bespreek dit dan op een rustig moment. Geef duidelijk aan dat u niet wilt dat uw kind alcohol drinkt en leg ook uit waarom u deze regel heeft.
  • Kijk op www.hoepakjijdataan.nl voor meer tips, filmpjes en oefeningen.

Op naar een prachtige zomer…

NIX18 is een gezamenlijk initiatief om het alcoholgebruik van de jeugd te matigen, samen met gemeenten, politie, Halt, IrisZorg, Tactus, GGD Noord- en Oost-Gelderland en plaatselijke partners.