15 juni Internationale dag tegen ouderenmishandeling

Jaarlijks worden er naar schatting zo’n 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik of van financiële uitbuiting. Het leeghalen van bankrekeningen en het wegnemen van waardevolle goederen komt hierbij vaak voor. Het overkwam Hans en Petra. Hun zoon Bastiaan buitte hen financieel uit.

Hans en Petra werden financieel uitgebuit

Hans (84) heeft zijn hele leven hard gewerkt. Als jongste van 6 kinderen werkte hij op 12-jarige leeftijd als hulpje in de bakkerij van de buren. Per toeval stroomde hij later door naar een baan als accountant, want ‘hij was goed met cijfers en hield niet van vroeg opstaan’. Goed met cijfers, een talent dat ook zijn zoon Bastiaan meegekregen heeft, zo blijkt later uit dit verhaal.

Toen Hans op 72-jarige leeftijd met enige tegenzin op aandringen van zijn vrouw Petra met pensioen ging, was het tijd om van het leven te genieten. Een kleine 5 jaar later werd echter Alzheimer geconstateerd en begon de gezondheid van de altijd zo fitte Hans snel achteruit te gaan. Ook de gezondheid van zijn vrouw Petra liet al jaren te wensen over.

Zoon als redder in nood

Bastiaan kwam als middelste van de 3 kinderen direct in actie. Hij woonde tenslotte het dichtst bij zijn ouders. Bastiaan, of ‘Bassie’ zoals zijn familie hem noemde, runde op afstand het huishouden. De schoonmaakster, de thuishulp, de boodschappen: hij regelde álles. En zo ook de financiële administratie van zijn ouders. Als ondernemer had hij veel ervaring met het beheren van inkomsten en uitgaven, communicatie met instanties en het onderste uit de kan halen. Zussen Bettina en Joke hadden dan ook het volste vertrouwen in hem.

Financiële problemen

Wat Hans en Petra echter niet wisten, was dat 2 van de 3 bedrijven die Bastiaan op zijn naam had staan, al enkele jaren met financiële problemen te kampen hadden. Dat kwam pas begin vorig jaar aan het licht. Per toeval, toen zus Joke een oude vriend en collega van haar vader vroeg naar de mogelijkheden om de gift te innen die haar jaren eerder door haar ouders was toegezegd voor een verbouwing van het huis. De beloofde € 50.000,00 was volgens haar broer niet beschikbaar. ‘Zorg is best duur, maar het kan toch niet zo zijn dat de tonnen die haar ouders op de bank hadden staan in een paar jaar tijd volledig opgegaan waren?’ Na enkele maanden van aandringen kregen zussen Bettina en Joke inzicht in de financiële administratie van hun ouders. Samen met de vriend van hun vader begonnen ze deze door te spitten. Bastiaan leek zich van geen kwaad bewust. De zussen zijn er echter van overtuigd dat hij onterecht geld van zijn ouders heeft gebruikt voor zichzelf en zijn bedrijven. Geld waar ook zij (deels) recht op zouden hebben.

Ontkenning

Volgens Bastiaan zijn de beschuldigingen onjuist: zijn vader heeft hem een bedrag geschonken om zijn bedrijf door de moeilijke tijden te loodsen. En dat niet alleen: hij heeft regelmatig gezegd dat Bastiaan best iets voor zichzelf mocht gebruiken. Moeder Petra beaamt dat, maar vindt het zelf ook wel ‘een beetje veel geld’. Aan de andere kant is ze zo ontzettend dankbaar voor alles wat Bastiaan doet, dat er geen haar op haar hoofd denkt aan het doen van aangifte. En Hans? Die weet het allemaal niet meer. Op goede momenten is hij aanspreekbaar, maar welke afspraken over de financiën gemaakt zijn? Dat weet hij echt niet. Feit is wel dat er in 7 jaar tijd nog maar een fractie van het vermogen van Hans en Petra over is. En dat Joke naar haar gift kan fluiten.

*Om de anonimiteit van de betrokken te waarborgen zijn enkele gegevens iets aangepast.

Tips om het gesprek aan te gaan met iemand om wie u zich zorgen maakt

  1. Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn gemak voelt.
  2. Stel open vragen over wat u is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  3. Oordelen helpt niet, mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten. Ook niet als u zelf boos wordt van wat u hoort. Richt u op de persoon voor u en vraag door.
  4. Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt. Probeer hem of haar dan even af te leiden, bijvoorbeeld met een praktische vraag.
  5. Doe geen beloftes die u niet kunt houden. Hoort u iets dat niet goed is? Beloof dan niet dat u iets geheim houdt, maar vraag of u de ander mag helpen.

Advies en hulp

Heeft u zelf het vermoeden dat een oudere in uw omgeving wordt mishandeld? Op de website van Veilig Thuis wordt verteld hoe u in actie kunt komen. U vindt er onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan. Voor advies en hulp kunt u (ook anoniem) bellen met Veilig Thuis. Dit kan ook als u twijfelt of het wel om oudermishandeling gaat. 

Meer informatie

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland
0800 2000
info@veiligthuisnog.nl
www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl