Verplicht thuisblijven voor reizigers uit landen met zeer hoog coronarisico

Wanneer u besmet raakt in het buitenland, kunt u thuis anderen besmetten. Dit kan ook een andere variant zijn van het virus, zoals de oprukkende deltavariant. Thuisblijven (thuisquarantaine) is daarom verplicht als u na een verblijf in landen met een zeer hoog coronarisico (terug) naar Nederland reist. De quarantaineplicht geldt ook als u gevaccineerd bent.

U krijgt een hoge boete als u niet thuisblijft

Hierop wordt streng gehandhaafd. Dit is om de verspreiding van onder andere de oprukkende deltavariant van het virus te remmen. De deltavariant (voorheen Indiase variant) wordt namelijk steeds vaker in Nederland gevonden. Naar verwachting zal de deltavariant in de loop van deze zomer de alfavariant (Britse variant) verdrongen hebben als dominante virusvariant in Nederland. Dit beeld zien we ook in de ons omringende landen.

Controle op quarantaineplicht

Teams van toezichthouders en ambtenaren met opsporingsbevoegdheden controleren op de quarantaineplicht. Dat zijn bijvoorbeeld boa’s. Zij controleren of u op het quarantaineadres bent. Ook moet u bereikbaar zijn op het telefoonnummer dat u heeft doorgegeven. Doet u niet open of neemt u niet op? Dan krijgt u een boete van € 339,00. Het belteam belt met telefoonnummer 088 269 2949. Wordt er na een paar keer niet opgenomen? Dan wordt er een melding gemaakt voor handhaving.

Landen met een zeer hoog coronarisico

Bekijk de actuele lijst op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/quarantaineplicht.

Weet waaraan u moet voldoen voordat u (terug) naar Nederland reist

Zie de website https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

Meer (uitgebreide) informatie