Uitroepteken   Coronavirus: alles over de maatregelen en onze dienstverlening.

Puttenaren in de rij voor gratis nestkastje

150 Puttenaren hebben vanochtend een gratis nestkastje opgehaald bij de gemeente Putten. De nestkastjes, gemaakt door stichting Grensverleggende Talenten, worden preventief ingezet bij het bestrijden van de eikenprocessierups. “Mooi die betrokkenheid van onze inwoners”, zo geeft wethouder Roelof Koekkoek aan.

De nestkastjes konden tussen 08.30 en 11.00 uur worden opgehaald. “Rond 10.00 uur waren wij al los. Tussen 10.00 en 11.00 meldden zich vervolgens nog zo’n 150 inwoners voor een nestkastje. Wij nemen contact met hen op en zij kunnen binnen 2 á 3 weken alsnog een nestkastje ophalen. En daarmee is de actie ook afgerond”, aldus Koekkoek.

Vorige maand heeft de gemeente Putten al 250 nestkastjes laten ophangen in het dorp. Dit gebeurde door leerlingen van Groevenbeek locatie Putten in samenwerking met Stichting voor Natuur- en Milieubescherming te Putten. De gemeente stimuleert de bestrijding van de rupsen onder andere door natuurlijke vijanden in te zetten. 

De in totaal ruim 500 opgehangen en nog op te hangen nestkastjes voor kool- en pimpelmezen maken deel uit van de preventieve maatregelen tegen de eikenprocessierups. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot 65% minder eikenprocessierupsnesten. Daarnaast gaat de gemeente dit jaar plekken benevelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het gaat om plekken waar de afgelopen zomer veel jeukrupsen zaten.