Uitroepteken   Coronavirus: alles over de maatregelen en onze dienstverlening.

Ouderenbond ‘wapent’ ouderen tegen WhatsApp-fraude

In 2019 is de schade die mensen opliepen door oplichting via WhatsApp verdrievoudigd in vergelijking met het jaar ervoor. Vorig jaar werden honderden mensen slachtoffers van WhatsApp-fraude. Samen zijn zij voor meer een miljoen euro opgelicht. Ouderenbond ANBO zet fors in om ouderen te ‘wapenen’ tegen dit soort online oplichting.

Wat is WhatsApp-fraude?

Meest voorkomende vorm van WhatsApp-fraude: de truc waarbij een oplichter zich voordoet als een bekende, zoals een goede vriend, zoon of dochter. Ze kapen de al bestaande WhatsApp-accounts van slachtoffers door voicemails te hacken.

Hoe voorkomt u WhatsApp-fraude?

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij horen steeds vaker dat met name ouderen slachtoffer worden van oplichting via WhatsApp. Onze tip is om nooit zomaar geld naar iemand over te maken als dat aan u wordt gevraagd. Probeer eerst zekerheid te krijgen of het wel ‘in de haak is’. Bel de persoon met het nummer waarop u hem of haar normaal belt (het nummer uit uw eigen adresboek). Dan valt een oplichter meteen door de mand. Kunt u die persoon niet direct telefonisch bereiken? Maak dan geen geld over. Of stel de 'bekende' een vraag waarop een oplichter het antwoord niet kan weten."

Veiligheidscheck als wapen tegen oplichting

Naast tips hoe u online criminaliteit (zoals via WhatsApp) voorkomt, biedt ANBO ook een veiligheidscheck aan. Tijdens zo’n check krijgt u advies op maat hoe u naast de veiligheid in en om de woning, zich ook kunt weren tegen babbeltrucs (als iemand u aan de deur probeert op te lichten) én online veiligheid.”

Aanmelding gratis veiligheidscheck