Uitroepteken   Coronavirus: alles over de maatregelen en onze dienstverlening.

Wat vindt u van onze communicatiemiddelen?

De gemeente Putten wil haar communicatiemiddelen nog beter afstemmen op het mediagebruik van haar inwoners. Om dit te realiseren is er een samenwerking gestart tussen de communicatieafdeling van de gemeente en afstudeerstagiaire Lesley Simon. Lesley studeert Communicatie aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en woont in Putten. Zij is sinds eind januari actief bezig met het uitvoeren van haar scriptie. In dit interview vertelt zij over het onderzoek én hoe u haar hierbij kunt helpen.

Vul de enquête in en maak kans op een WCP-bon t.w.v. € 50,00

Je onderzoek vindt plaats tijdens de coronacrisis, hoe is dat?

Het was wel wennen om thuis aan de slag te gaan met mijn scriptie. Ik was net gewend aan het gemeentehuis en de collega’s om mij heen. Je kan nu niet even naar een collega lopen en een korte vraag stellen over het onderzoek. Ondanks de situatie probeer ik een zo goed mogelijk onderzoek te verrichten. Bovendien wordt in deze periode volop geëxperimenteerd. Dat maakt het wel interessant.

Waar gaat het onderzoek precies over?

Ik mag de ‘mediamix herijken’. In gewoon Nederlands: ik onderzoek wat inwoners vinden van de manier waarop de gemeente communiceert. Op basis van literatuurstudie, een vragenlijst en gesprekken zal ik het college van burgemeester en wethouders advies geven.

Wat voor vragen ga je de mensen stellen?

Heel divers. “Wat vind u van de gemeentepagina in De Puttenaer?” Of: “Wat vindt u van de reactiesnelheid op (online) vragen?” Daarnaast ben ik benieuwd of bijvoorbeeld Instagram en TikTok aan het rijtje van social mediakanalen moeten worden toegevoegd. Of juist niet. Hebben inwoners wel of geen behoefte aan WhatsApp-contact met de gemeente? Door dat soort vragen te stellen wil ik erachter komen of mensen in verbinding staan met de gemeente.

In verbinding staan met inwoners: kun je dat toelichten?

Ja hoor, natuurlijk. De gemeente wil ‘in gesprek zijn’ met haar inwoners. Op de plekken zijn waar de inwoners zich bevinden. Met de bedoeling dat gemeente en inwoners elkaar weten te vinden. Laat ik het concreet maken. Uit een van mijn eerste observaties concludeer ik bijvoorbeeld dat de gemeente het afgelopen jaar veel meer met beelden is gaan communiceren: met foto’s, met video’s. Dat maakt mij nieuwsgierig naar de mening van inwoners hierover. Een ander voorbeeld is de wekelijkse column van burgemeester en wethouders: waarderen mensen dat de bestuurders hun dilemma’s delen en zo een inkijkje geven in het reilen en zeilen van de gemeente?

Dat klinkt interessant! Waarom is het van belang om mee te doen met de enquête?

De mening van inwoners is relevant om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen op de vraag: “Op welke manieren kan de gemeente Putten communicatie inzetten om in verbinding te staan met haar inwoners?” Hoe meer inwoners de enquête invullen, hoe beter de gemeente Putten kan aansluiten op haar inwoners.

Wat wil je nog meer kwijt over de enquête?

Ik ga vertrouwelijk om met de antwoorden. Mensen kunnen de enquête volledig anoniem invullen. De vragenlijst duurt slechts 15 minuten. Wie meedoet maakt daarnaast kans op een mooie beloning. De gemeente Putten verloot vijf WCP-cadeaukaarten ter waarde van € 50,00 per stuk. Leuk om te winnen en het zorgt tegelijk voor aandacht voor de lokale ondernemers. Dat is hard nodig in deze tijd.

Wat een mooie beloning! Hoe kunnen mensen meedoen?

Allereest moeten zij wonen in Putten. En meedoen kan tot en met vrijdag 22 mei 2020 via www.putten.nl/enquete. Deelnemers maken kans op een WCP-bon t.w.v. € 50,00.

Horen de inwoners straks nog wat over de uitkomsten van je onderzoek?

Zeker! Ik mag mijn conclusies en aanbevelingen presenteren bij de burgemeester en wethouders. Wie weet volgt er tegen de zomervakantie opnieuw een interview. De communicatieadviseurs gaan er natuurlijk ook mee aan de slag. Ik raad mensen daarom aan de gemeentelijke communicatiekanalen in de gaten te houden!

Meer weten?