Wie verdient een Koninklijke onderscheiding?

Iedereen in Nederland kan een Koninklijke onderscheiding (lintje) verdienen. Hoe? Door iets bijzonders te doen voor de samenleving. De burgemeester reikt een Koninklijke onderscheiding uit in naam van de Koning. Dit gebeurt elk jaar bij de ‘lintjesregen’ voorafgaand aan Koningsdag.

Vraag het lintje op tijd aan

Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient en woont in de gemeente Putten? Dan kunt u voor hem of haar een lintje aanvragen bij de gemeente. Let op: vraag vóór donderdag 1 juli 2021 een lintje aan voor de uitreiking in april 2022.

Een lintje krijgen

Wanneer kunnen mensen een lintje krijgen? Als zij in de afgelopen 25 jaar minimaal 15 jaar vrijwilligersactiviteiten hebben verricht en de afgelopen 5 jaar vrijwillig actief zijn geweest voor minimaal 6 uur per week. Ook mensen die in hun werk uitzonderlijke prestaties leveren, kunnen worden onderscheiden. Het gaat daarbij om dingen die veel verder gaan dan wat normaal gesproken wordt verwacht van iemand in zo’n functie.

Een lintje aanvragen

Kent u iemand die bijzondere dingen doet voor Nederland? Dan kunt u voor hem of haar een lintje aanvragen. Doe dit vóór 1 juli 2021!

• Neem contact op met Astrid van Ee van de gemeente Putten. U bereikt haar via telefoonnummer (0341) 359 792. Zij vertelt u of uw voorstel kans van slagen heeft en waar u op moet letten als u het aanvraagformulier invult.
  • Download het aanvraagformulier op www.putten.nl/koninklijkeonderscheiding. Stuur het ingevulde formulier naar aaevers@putten.nl. Vermeld als onderwerp: kabinet/persoonlijk.
  • Heeft u geen computer? Stuur het ingevulde formulier dan per post toe:

Gemeente Putten
Astrid van Ee (kabinet/persoonlijk)
3880 AK Putten

Van aanvraag tot Koninklijk Besluit

De burgemeester kan niet zomaar een Koninklijke onderscheiding opspelden. Er zijn een heleboel personen en organisaties betrokken bij de aanvraag van een lintje. Eerst worden de gegevens geverifieerd. De burgemeester brengt vervolgens een advies uit aan de Commissaris van de Koning. Het aanvraagformulier en de adviezen van de burgemeester en de Commissaris van de Koning gaan vervolgens naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college adviseert de betrokken minister. De minister neemt de adviezen van het Kapittel vrijwel altijd over. Dat gebeurt in een Koninklijk Besluit dat wordt ondertekend door Koning Willem-Alexander. Ten slotte informeert de burgemeester de aanvrager over de uitkomst van het voorstel.

www.putten.nl/koninklijkeonderscheiding