Natuurbrand, wat kunt u (er tegen) doen?

Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden. Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. De kans op een natuurbrand neemt toe bij langere periodes van droog weer. Wat kunt u doen om een natuurbrand te voorkomen? En wat doet u als u ingesloten dreigt te raken door het vuur? U leest het in dit artikel.

Zo voorkomt u natuurbrand

  • Rook liever niet in natuurgebieden. Doet u het toch? Maak uw sigaret dan zorgvuldig uit voordat u hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de afvalbak. Kan dat niet? Neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk al brand veroorzaken.
  • Houd u aan de regelgeving open vuur in de natuur. Ook als u gaat barbecueën, een kampvuur maakt of de vuurkorf aansteekt.
  • Let op waar u uw auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als u uw auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
  • Meld verdachte zaken meteen via 112. Snel melden van brand of een verdachte situatie vermindert de kans op een onbeheersbare natuurbrand aanzienlijk!

Zo handelt u in geval van natuurbrand

Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Is er brand in de natuur en weet je niet welke kant je uit moet?

  • Loop haaks op de richting waar de brand vandaan komt. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst. Voorbeeld: komt de brand uit het zuiden? Loop dan richting het oosten of westen. Loop dus niet voor de brand uit of in de richting van de brand.

Meer informatie