Nieuw Puttens edelhert voor Fontanusplein

Vrijdag 1 november 2019 onthulde wethouder Roelof Koekkoek samen met kunstenaar Mayella Geskus het winnende ontwerp van een Puttens edelhert. Het kunstwerk krijgt na de herinrichting van het Fontanusplein een prominente plaats op het plein.

Onthulling ontwerp nieuw Puttens edelhertOproep

Begin dit jaar riep de gemeente Putten kunstenaars op om ontwerpen in te dienen voor een nieuw Puttens edelhert op het Fontanusplein. Het nieuwe kunstwerk is de opvolger van het Puttense hert dat sinds 1978, tijdens de opening van het gemeentehuis destijds, op een sokkel op het Fontanusplein stond. Door de kwetsbaarheid van het kunstwerk staat dat hert sinds 2017 in de hal van het gemeentehuis.

Anonieme jurering

De jurering, van de door Cultuurkust begeleidde kunstwedstrijd, was volstrekt anoniem. Uit de 14 ingediende ontwerpen selecteerde een publieksjury 5 ontwerpen. Deze 5 ontwerpen zijn vervolgens beoordeeld door een vakjury. De vakjury heeft op haar beurt een advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders, waarop het college de winnaar koos. Het winnende ontwerp was zowel door de publieksjury als de vakjury benoemd tot voorkeursontwerp en het college kwam tot eenzelfde besluit.

Puttense winnares

Wethouder Koekkoek is opgetogen over het ontwerp én de uitslag: “Pas na besluit van het college hoorden we dat het verkozen ontwerp door een Puttense is gemaakt. En dat in een sterk concurrentieveld met gerenommeerde kunstenaars uit het hele land. Dat maakt deze uitslag bijzonder.” Kunstenaar Geskus over haar werk: “Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.”