Postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis aan zoon van de heer J.O. de Visser

Op donderdag 3 oktober 2019 ontving de heer Otto de Visser, zoon van J.O. de Visser, het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uit handen van burgemeester H.A. Lambooij. De uitreiking vond plaats in het gemeentehuis van Putten.

Mobilisatie-Oorlogskruis-J.O-de-VisserJ.O. de Visser

J.O. de Visser, geboren op 13 maart 1912 te Rotterdam, vervulde in 1932 de dienstplicht. Op 28 augustus 1939 gaf hij gevolg aan de oproep voor algemene mobilisatie van het Nederlandse leger. J.O. de Visser diende vervolgens als soldaat bij de Koninklijke Landmacht op de Grebbeberg. Na de gevechten bij de Grebbeberg en de capitulatie op 14 mei 1940 is J.O. de Visser heelhuids teruggekeerd naar Rotterdam. Daarna is hij in het verzet gegaan. Medio 1942 is hij door verraad in handen van de nazi’s gekomen en als dwangarbeider afgevoerd via Berlijn naar Ziemuppe in Letland. Daar is hij in de nacht van 5 op 6 januari 1945 tijdens een brand in een schuur omgekomen. 

Mobilisatie-Oorlogskruis

Het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is in 1948 ingesteld door koningin Wilhelmina voor mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog tenminste 6 maanden in militaire dienst waren. Het MOK is een blijk van respect en waardering voor de inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden. Niet iedereen heeft destijds de medaille ontvangen. Daarom wordt er incidenteel nog een MOK uitgereikt.