Verklein de kans op woninginbraak

U wilt niet dat iemand inbreekt en waardevolle spullen uit uw huis steelt. Met een paar simpele tips en aanpassingen, houd u inbrekers langer buiten.

Tips voor als u (even) uw huis uit gaat

Leg kostbare spullen uit het zicht. Laat een lamp aan en sluit alle ramen. Doe ook de voor- en achterdeur op slot. Heeft uw woning een gedeelde voordeur, zoals een studentenhuis? Doe dan ook altijd uw eigen voordeur of kamerdeur op slot als u naar buiten gaat.

Beveilig uw huis tegen inbrekers

Wil u uw huis beter beveiligen tegen inbrekers? Dit kunt u doen:

  • gebruik goedgekeurde sloten op uw ramen en deuren;
  • plaats een anti-inbraakstrip bij de voor- en achterdeur;
  • installeer goede buitenverlichting, bijvoorbeeld met een bewegingssensor;
  • zorg dat u makkelijk kunt zien wie er voor uw deur staat, bijvoorbeeld met een deurspion;
  • heeft u struiken rondom u huis? Snoei deze kort, zodat uw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

U kunt een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) certificaat krijgen voor u woning. Dit kunt u aanvragen via www.politiekeurmerk.nl. Een beveiligingsexpert controleert dan of uw woning goed is beveiligd. Ook kan hij extra maatregelen aanbevelen als dat nodig is.

Registreer uw spullen

Lukt het een inbreker toch om uw huis binnen te dringen? Dan wilt u uw spullen natuurlijk zo snel mogelijk terug. Als u uw waardevolle spullen vooraf registreert, is de kans groter dat u ze na een inbraak weer terugkrijgt. Bovendien helpt uw registratie bij het opsporen van de daders. Op de website www.stopheling.nl leest u hoe u spullen kunt registreren.

Help ook mee aan een veilige buurt

Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent. Ook kunt u met de buurt een WhatsAppgroep maken om informatie uit te wisselen. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Bel ook altijd 112 bij een verdachte situatie.

Meld u aan voor de Webinar

Op woensdag 21 oktober om 19.30 uur biedt het CCV een gratis webinar aan met als thema ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Hier hoort u alles over inbraakwerkende maatregelen en het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). U kunt na afloop van de presentatie ook vragen stellen aan de experts van het CCV en de politie. Meld u aan via www.hetccv.nl/webinarinbraakpreventie.

Meer lezen over WhatsApp buurtpreventie