Inwoner Johan Keus zit nooit stil

Sinds kort hangt er in de kamer van het college van B en W een kunstwerk met tinnen silhouetten van de collegeleden. Het kunstwerk is gemaakt en aan de gemeente aangeboden door dorpsgenoot Johan Keus (80). De voormalig directeur van Woonzorgcentrum Elim is vitaal en wil graag wat terugdoen voor de samenleving. “Eigenlijk zit ik nooit stil”, zegt hij.

Altijd bezig

Na een jarenlange loopbaan in de zorg is Keus vanaf zijn 60e aan een ‘tweede leven’ begonnen. “Ik ben zo druk als een klein baasje”, zegt de geboren Twent die inmiddels alweer decennia in Putten woont. “Ik kweek tropische orchideeën, teel druiven, schilder en probeer zo af en toe ook wat uit te vinden. Nog niet zolang geleden heb ik een systeem ontworpen om vogels te weren uit boomgaarden. Nu ben ik in samenwerking met een bedrijf uit Urk bezig om een alternatief te ontwikkelen voor de binnenkort verboden pulsvisserij. Ik heb geen aanleg voor stilzitten.”

Silhouetten

Vanaf het voorjaar maakt Keus silhouetten van tin. “Ik kijk altijd naar nieuwe dingen en heb elke dag wel een idee. Zo zijn ook de tinnen silhouetten ontstaan. Dan ga je oefenen en na een tijdje heb je het onder de knie. En dan zoek je natuurlijk naar mogelijkheden om er echt mee aan de slag te gaan”. Zo kwam Keus bij de gemeente terecht. “Het leek mij leuk om de college te portretteren. Ik heb foto’s van hun profielen gemaakt en ben vervolgens aan de slag gegaan. En dan is het mooi om het eindresultaat in de collegekamer te zien hangen”.

Nieuwsgierig

Keus doet er alles aan om vitaal te blijven. Actief blijven en midden in de maatschappij staan draagt daar volgens hem aan bij. “Hoe oud je ook bent, je moet altijd nieuwsgierig blijven en iets omhanden hebben. Die drive heb ik in mijn werk altijd gehad en die drive heb ik na mijn pensionering altijd gehouden”. Keus raadt alle senioren aan om actief te blijven: “Dat is gewoon goed voor je. Pas als ik het fysiek echt niet meer kan opbrengen, maak ik een pas op de plaats. Maar wat mij betreft duurt dat nog even”.

Maatschappelijk betrokken

De gemeente Putten is blij met de maatschappelijke betrokkenheid en de inzet van Keus. Wethouder Roelof Koekkoek: “Natuurlijk is het hartstikke leuk dat hij ons heeft geportretteerd, maar dat is eigenlijk bijzaak. Johan Keus is een van de vele actieve Puttenaren die onze gemeenschap kleur geeft en zo bijzonder maakt. En het levende bewijs dat het leven echt niet stopt bij het bereiken van de pensioenleeftijd”.

Interview Johan Keus