Spoel frituurvet of olie niet door de wc

Tijdens Kerst en oud en nieuw gebruiken veel mensen frituurvet of olie. Bijvoorbeeld tijdens het gourmetten, bij het maken van frituurhapjes of bij het bakken van oliebollen. Het Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Putten vragen u dit vet niet door de wc te spoelen.

Gratis inleveren

Giet overtollig vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles of flacon. Daarna kunt u dit gratis inleveren bij het afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West 5. Frituurvet en plantaardige olie zijn namelijk heel geschikt om te recyclen als biodiesel of biobrandstof in elektriciteitscentrales.

Voorkom verstoppingen

Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd, zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen en storingen in het zuiveringsproces.

Tip

Maak van het gestolde vet lekkernijen voor vogels. Laat het overtollige vet stollen in een leeg melkpak. Maak er daarna vetbollen van en hang deze in een sinaasappelnet op in de tuin.