“Veel kinderen wachten op een warme plek”

Begin deze maand vond de Week van de Pleegzorg plaats. Wethouder Jim van den Hoorn nam plaats aan de ontbijttafel van één van de vierentwintig pleeggezinnen in Putten. Hij sprak met de familie Van Rozendaal over het belang van pleegzorg en wat er zoal bij komt kijken.

De gemeente Putten waardeert de inzet van Puttense pleegouders. Daarom ontvingen alle pleegouders een cadeaubon van de gemeente als blijk van dank en waardering voor hun inzet. Pleegouder zijn is niet altijd gemakkelijk. Daarom wil de gemeente Putten pleegouders faciliteren door hen met elkaar in contact te brengen. Het kan namelijk helpend zijn om ervaringen uit te wisselen met andere pleegouders om zo van elkaar te leren. Dus bent u pleegouder en wilt u in contact komen met andere pleegouders? Neem dan contact op met Aart-Jan Wijnbergen van de gemeente Putten.

Sinds wanneer zijn jullie pleegouders?

Wij zijn sinds 18 jaar pleegouder. Voor drie kinderen bieden wij langdurige pleegzorg en wij hebben een plek open staan voor crisisopvang.

Waarom zijn jullie pleegouders geworden?

Wij zijn gestart met pleegzorg omdat we via de natuurlijke weg geen ouders konden worden. Toch wilden we graag voor kinderen zorgen. Dan kom je uit op adoptie of pleegzorg. Destijds hadden we kennissen met twee adoptiekinderen en spraken hier met hen over. Ook spraken we over pleegzorg met andere kennissen. Wij zijn gaan nadenken en kwamen tot de conclusie ‘waarom kinderen uit het buitenland halen als er in Nederland ook zoveel kinderen wachten op een warm plekje?’ Daarom zijn we de weg van pleegzorg ingeslagen.

Wat krijgen jullie ervoor terug?

Het mooiste aan pleegzorg is dat je een kind een stabiele, veilige en liefdevolle plek geeft voor zolang dat nodig is. Je investeert in het leven van een kind en met veel liefde kom je een heel eind. Pleegzorg geeft veel voldoening. Dat geven wij anderen, ook hen die pleegzorg overwegen, graag mee.

Kom naar de informatieavond pleeggezinnen

Wilt u meer weten over pleegzorg, of denkt u er over na om pleegouder te worden? Er zijn verschillende mogelijkheden om iets voor deze kinderen te betekenen. Kom naar de regionale informatiebijeenkomst in Harderwijk. U bent van harte welkom op maandag 21 november om 20:00 uur bij De Kiekmure (Tesselschadelaan 1, Harderwijk). Meer informatie en aanmelden: www.nunspeet.nl/plekjevrij.

Meer weten?

Aart-Jan Wijnbergen