Verduurzaming van openbare verlichting

De gemeente vervangt de aankomende tijd de openbare verlichting door ledverlichting. Ook vervangen we op sommige plekken alleen de lichtbronnen door ledlampen, omdat de uitrustingen nog een tijd meekunnen.

Voordelen ledverlichting

Ledverlichting is energiezuiniger. Ook kunnen we ledverlichting gerichter verspreiden op de rijweg, fietspaden en voetpaden. Door de nieuwe ledlampen kunnen we de verlichting ’s nachts beter reguleren. Dit zorgt voor extra veiligheid voor inwoners en voor dieren, minder lichtvervuiling en een lager energieverbruik.

Binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom gaan we alleen wit licht plaatsen. Dit is door positieve ervaringen met wit licht in combinatie met de bevindingen uit de wijk Husselerveld. Hier werd een andere kleur licht gebruikt (groen, groenblauw en oranje). Door het witte licht zijn objecten beter te herkennen en is het veiliger voor mens en dier.

Buiten de bebouwde kom

De lampen die we nu gebruiken in de bebouwde kom gaan naar het buitengebied. Het groene licht heeft namelijk een positief effect op de planten en dieren. Zij ervaren minder overlast door het groene licht.

Planning

De werkzaamheden voeren we in fases uit door de hele gemeente. In 2024 hopen we alle verlichting van Putten te hebben vervangen voor een ledvariant. Mocht u merken dat er onverhoopt een lamp bij u is vergeten, laat het ons weten.

Melding openbare ruimte

Een veilige omgeving staat bij ons voorop. Ziet u dat straatverlichting niet werkt? Dan kunt u dit anoniem aan ons doorgeven via www.putten.nl/melding. Wij doen ons best om uw melding zo snel mogelijk af te handelen. U kunt ook bellen met de Servicebalie via telefoonnummer (0341) 359 611.

Vragen?

Gemeente Putten
Robert Paul
(0341) 359 611
www.putten.nl/straatverlichting