Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Wist u dat 40% van de woningbranden in de regio worden veroorzaakt door de schoorsteen? In november en december zijn er vaak schoorsteenbranden. Steeds meer mensen laten daarom hun schoorsteen meerdere keren per jaar vegen.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.

Veilig stoken

Een veilige manier van stoken is de zogenaamde ‘Zwitserse methode’. Hierbij legt u kleine houtjes bovenop grote houtblokken. Dit zorgt ervoor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en de rookontwikkeling minimaliseert.

Laat de schoorsteen vegen

Om een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, adviseer Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland u om de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleert de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren. Schakel een erkend bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Meer informatie

Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland

088 31 040 00

www.vnog.nl