Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

U ontvangt elk jaar per huishouden een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Voor onder andere de afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendezaakbelastingen (OZB) als u eigenaar bent van een woning. Kunt u de aanslag gemeentebelastingen niet betalen? Vraag een kwijtschelding aan. De gemeente houdt rekening met uw inkomen, uitgaven en bezittingen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen online aanvragen via DigiD of eHerkenning

Voorwaarden

U krijgt geen kwijtschelding als u voldoende betalingscapaciteit en/of vermogen heeft. Onder vermogen verstaan wij onder andere:

  • De overwaarde van een eigen woning. Dit is de WOZ-waarde minus de hypotheekschuld.
  • Bank of girosaldi (als deze de kosten van bestaan te boven gaan).
  • Eén voertuig met een waarde van meer van € 2.269,00. Tenzij deze echt onmisbaar is in verband met beroep of invaliditeit. U moet wel in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart.
  • 2 voertuigen of meer.
  • Een caravan, camper, boot of motor.
  • Een stuk grond en/of een tweede woning.
  • Effecten, spaarbrieven, levensverzekeringen.

Een uitvaartvoorziening, afgesproken in een verzekeringsvorm, wordt vrijgelaten en niet opgeteld bij het vermogen. Bent u vóór 1 januari 2000 65 jaar of ouder geworden? Er geldt een extra vermogensvrijstelling van € 2.269,00.

Liever niet online invullen?

Wilt u het aanvraagformulier liever niet online invullen? Dan kunt u het 'Aanvraagformulier kwijtschelding gemeentelijke belastingen' downloaden, uitprinten en invullen. 

Betalingsregeling

Krijgt u geen kwijtschelding? Vraag dan een betalingsregeling aan bij de gemeente.

Termijn

De aanvraag voor de kwijtschelding dient u binnen 2 maanden na ontvangst van de aanslag in.

Hulp bij invullen van de aanvraag

U vraagt gratis ondersteuning aan voor het invullen van uw aanvraag bij het Financieel Café. Het Financieel Café is een idee van Humanitas Noord-Veluwe, Stimenz en Welzijn Putten. U vindt het Financieel Café in Stroud, Brinkstraat 91. Meer informatie: https://swputten.nl/financieel-cafe/

Contactgegevens afdeling Belastingen

(0341) 359 741