Omgaan met mensen met dementie tijdens corona

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving. Uw naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen; thuis of in het verpleeghuis. In dit artikel geven we advies en tips over hoe u daarmee om kunt gaan.

Gevoelens van onveiligheid

Veel mensen met dementie thuis volgen net als iedereen het nieuws. Dit kan bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat zij vergeten waarom zij zich zo voelen. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over; van u, familie en zorgmedewerkers.

Advies

Denk goed na over welke informatie u deelt met mensen die dementie hebben. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voert u waar uw naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als het even kan). Probeer uw eigen zorgen niet te veel te uiten bij mensen met dementie, maar deel die zorgen met anderen. U kunt bijvoorbeeld de Alzheimer Telefoon bellen: 0800 5088. Dit nummer is gratis bereikbaar van 09.00 tot 23.00 uur.

Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, te ontspannen, hoop en goede moed te koesteren. Bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen.

Extra tips

 • Organiseer een belcirkel of maak een belschema met de mensen die normaal gesproken bezocht worden.
 • Ga naar buiten als het kan. Bijvoorbeeld door te wandelen in het bos of op het strand. Komt u mensen tegen? Steek als groet uw hand op en loop door. Vermijd direct contact en drukke plekken.
 • Heeft uw naaste met dementie een tuin of balkon? Misschien kunt u deze klaarmaken voor de lente.
 • Is uw naaste met dementie verkouden of kan hij/zij niet naar buiten? Laat u inspireren door tv-uitzendingen van bijvoorbeeld Nederland in Beweging of de online beweeggids voor ouderen met dementie van Kenniscentrum Sport & Bewegen
 • Elke dag tussen 09.00 en 14.00 uur is op NPO2 Heimwee TV. Er worden dan televisieprogramma’s van vroeger uitgezonden. Deze programma’s kunnen zorgen voor afleiding, herkenning en geven houvast.
 • Kijk voor meer tips op www.dementie.nl.

Maakt u zich zorgen over iemand met dementie?

Bel met een casemanager dementie in de gemeente Putten:

Andere contactlijnen

 • Welzijn Putten ondersteunt mensen in het samenbrengen van vraag en aanbod. Denk bijvoorbeeld aan: de boodschappen halen, de hond uitlaten en sociaal (telefonisch) contact. Bel (0341) 357 078, mail naar info@welzijnputten.nl of bezoek www.puttenhelpt.nl.
 • Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Bel (070) 44 55 888.
 • Mensen die angstige of somberheidsklachten ervaren door het coronavirus kunnen bellen naar (020) 24 44 888.
 • Sensoor is er als mensen hun hart willen luchten, eenzaam zijn of andere problemen ervaren. Bel 0900 0767.
 • De Zilverlijn (van het Ouderenfonds) belt mensen wekelijks voor een langer gesprekje. Meld u aan en bel (088) 34 42 000.