Video: in gesprek met Janneke van de Kolk (12 jaar)

De 12-jarige Janneke van de Kolk uit Putten zit al sinds maart 2020 in quarantaine. Dit omdat haar moeder een donorlever heeft en kwetsbaar is. Janneke is dus al bijna een jaar niet op school geweest en spreekt haar vriendinnen maar heel af en toe.

Janneke schreef een open brief aan burgemeester Lambooij en vroeg hem om een filmpje te laten maken over haar situatie. Dat heeft de burgemeester toegezegd tijdens een digitale les in groep 8 van De Akker, de school van Janneke. Met dit filmpje als resultaat.

Bekijk het filmpje

Werkt de link niet? Bekijk het filmpje op YouTube

De brief van Janneke

Putten, 11 januari 2021

Geachte burgemeester H.A. Lambooij,

Het was afgelopen jaar anders dan normaal. Het coronavirus kwam in Nederland en helaas ook in Putten. Voor iedereen is dit moeilijk, maar ik vind dat we er op een andere manier mee moeten omgaan. En ik zal u uitleggen waarom.
Ik ben Janneke, 12 jaar, en ik zit in groep 8 van Basisschool met de Bijbel De Akker. Mijn moeder is hoog-risicopatiënt en wij moeten dus heel erg voorzichtig zijn. Wij zitten met het gezin al bijna elf maanden in quarantaine om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Op de basisschool hoeven de kinderen en leerkrachten geen 1,5 meter afstand te houden en ook geen mondkapjes in de gangen te gebruiken. Voor ons is dit wel belangrijk. Ik volg dus al elf maanden thuisonderwijs en speel alleen met een paar ‘vaste’ vriendinnen buiten op 1,5 meter afstand.
Ik wil u vragen of u wilt verplichten dat kinderen en leerkrachten op de basisschool 1,5 meter afstand moeten houden en mondkapjes in de gangen moeten gebruiken. Als dit gebeurt dan kan ik toch naar school en loop ik minder risico om mijn moeder te besmetten.

Daarnaast is het misschien een goed idee om een filmpje op te nemen met voorbeelden en daarin te laten zien hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden. Ik vind dat veel mensen zich niet beseffen hoe gevaarlijk het coronavirus voor risicopatiënten is. Heel veel mensen klagen, ook volwassenen, en ik weet dat het best lastig is. Maar als we allemaal ons best doen en ons aan de regels houden, dan zijn er veel minder besmettingen en kunnen ook de winkels in ons dorp weer open.

Als ik elf maanden en waarschijnlijk nog langer in quarantaine kan zitten, dan is het voor de andere mensen toch niet zo moeilijk om je aan een paar regels te houden?

Met vriendelijke groet,
Janneke van de Kolk