CO-vergiftiging: herken de signalen en voorkom vergiftiging

Elk jaar sterven in ons land mensen aan een CO-vergiftiging. Ook belandden in 2023 tientallen mensen hierdoor in het ziekenhuis. Vooral in het stookseizoen vraagt de brandweer aandacht voor het ophangen van CO-melders in huis en het herkennen van symptomen. Koolmonoxide (CO) komt vrij bij een onvolledige verbranding.

CO-vergiftiging voorkomen

CO kunt u niet horen, ruiken of zien. Daarom is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Zo voorkomt u CO-vergiftiging:

  • Hang een CO-melder op. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd bij te veel koolmonoxide in uw huis. Een CO-melder kunt u kopen bij een bouwmarkt. Op www.co-wijzer.nl staat meer informatie over waar u de CO-melder het beste kan ophangen in uw huis.
  • Laat ieder jaar uw cv-ketel, gashaard of geiser onderhouden door een erkend installateur. Zo voorkomt u dat uw verwarmingsbron koolmonoxide lekt.
  • Zet altijd een raam op een kier of ventilatieroosters open. Zo zorgt u voor voldoende frisse lucht, ook in de winter.

Herkent u een CO-vergiftiging?

Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herkent u symptomen, maar twijfelt u of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen. Worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen? Bij twijfel, vraag uw huisarts.

Wat doet u bij een mogelijke CO-vergiftiging?

Vermoedt u dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:

  1. Waarschuw direct anderen. Denkt u dat er koolmonoxide vrijkomt? Twijfel niet en waarschuw direct alle aanwezigen.
  2. Ga zo snel mogelijk naar buiten. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk frisse lucht kunt inademen. Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en zorg ook dat anderen naar buiten gaan.
  3. Bel altijd 112. Doe dit ook als u denkt dat bij iemand anders koolmonoxide vrijkomt en ga nooit zelf naar binnen.

Meer informatie  

Co-wijzer 
www.co-wijzer.nl