Geld voor het oprapen voor afvalhelden

De afvalhelden van Putten: Jan en Joke van de Ruitenbeek. Samen raapten ze in 2023 maar liefst 81 zakken van meer dan 7 kilo afval bij elkaar. En daarnaast nog eens 537 flesjes en blikjes. Het statiegeld daarvan hebben ze gedoneerd aan een goed doel. De Week van de AfvalHelden, van 4 tot 10 maart, is een mooi moment om hen eens in het zonnetje te zetten.

Opschonen

Het is alweer een aantal jaren geleden dat dit stel voor het eerst met afvalknijper en afvalzak de straat op ging. Dat was tijdens een Landelijke Opschoondag. Jan: “Je kunt je blijven ergeren aan de rotzooi op straat, je kunt er ook iets aan doen.” En omdat de zakken nog niet op waren en ze de knijpers mochten houden, besloten ze nog een keer de straat op te gaan.

Afvalrondjes

Inmiddels lopen ze drie tot vier keer in de week een rondje. Doordeweeks in het dorp en op zondag door het bos. “Wij hoeven niet meer naar een sportschool”, vertelt Joke lachend. En als de benenwagen ze niet ver genoeg brengt, stappen deze fanatieke afvalrapers op de fiets. Een groot nadeel is alleen de hoeveelheid afval die ze kunnen meenemen. Joke: “Dan zijn de zakken vol en ligt er nog van alles op straat. Het liefste neem ik alles direct mee.”

Waardevolle spullen

Wat ze zoal tegenkomen: een vogelkooi, een grote cilinder lachgas, vijftien bierflesjes onder een struik, veel snoeppapiertjes, zakjes hondenpoep. “Dat vind ik verschrikkelijk”, zegt Jan. “Gooien ze zo’n zakje in het bos. Er staan overal rode afvalbakken.” Maar ze vinden ook geld en waardevolle spullen. Jan somt op: twee keer een briefje van 20 euro, een keer een tientje, een keer vijf euro en op een bankje een keer een zak met zeven nieuwe spijkerbroeken.

Inspirerend

Onderweg krijgen ze met regelmaat een compliment, wordt er enthousiast naar ze getoeterd of worden er duimpjes omhoog gestoken. En ze werken inspirerend. “We kwamen twee wandelende vrouwen tegen die zeiden: gaan we ook doen”, vertelt Joke. En Jan vult aan: “Of die man van de post. Toen hij ons sigarettenpeuken zag oprapen, dat hij zei: nu schaam ik me wel een beetje.”

Smakelijke attentie

Dat gemeente Putten deze helden waardeert, toont ze met een smakelijke attentie aan het einde van het jaar. Zelf zien ze zich trouwens niet als held. Jan, bescheiden: “Ik vind het niet zo bijzonder hoor, je hoeft hiervoor echt geen held te zijn.”

Ook afvalrapen?

Stuur een e-mail naar zwerfafval@putten.nl. Een medewerker neemt contact met u op om af te spreken wanneer u uw eigen afvalgrijper en -zakken kunt ophalen. U kunt zich ook aanmelden voor de Landelijke Opschoondag van zaterdag 23 maart. Lees er meer over in het bericht ‘Landelijke Opschoondag’ elders op deze informatiepagina.

Meer informatie:

www.putten.nl/zwerfafval