Kent u iemand die een lintje verdient?

Een koninklijke onderscheiding (ook wel lintje genoemd) is in Nederland een symbolische waardering voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Wie verdient een lintje?

Iedereen die al een hele lange tijd iets bijzonders doet voor de samenleving kan een lintje verdienen. U kunt daarbij denken aan vrijwilligers op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk, mantelzorg of opvang voor jongeren. Ook kunnen het mensen zijn die hele bijzondere prestaties voor de samenleving hebben geleverd in hun betaalde baan.

Wilt u iemand voordragen?

Denkt u iemand in Putten te kennen die een lintje verdient? Neem dan eerst contact met de kabinetsmedewerkster van Gemeente Putten. Zij kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een koninklijke onderscheiding. Denkt de kabinetsmedewerkster dat uw voorstel kans van slagen heeft? Dan vertelt zij ook waar u op kunt letten bij de daadwerkelijke aanvraag.

Wanneer zijn de uitreikingen?

De burgemeester kan een koninklijke onderscheiding uitreiken:

• tijdens de jaarlijkse lintjesregen, de dag voor Koningsdag;
  • of bij een bijzondere moment, zoals een afscheid of jubileum. Dit moment moet wel te maken hebben met de reden van het lintje.

Wanneer dien ik het voorstel in?

Draag vóór maandag 1 juli iemand aan voor de ‘lintjesregen’ van 2025. De advies- en beslisprocedure vraagt namelijk veel tijd. Wilt u iemand voordragen voor een bijzonder moment wat op een ander moment valt, zoals een afscheid of jubileum? Dien uw aanvraag minimaal 6 maanden van tevoren in.

Heeft u nog vragen?

Wij staan u graag te woord:

Kabinetsmedewerkster

onderscheidingen@putten.nl