Wethouder Cornelissen ondertekent Afsprakenkader Ouderenhuisvesting Noord-Veluwe

De regio Noord-Veluwe staat voor een forse uitdaging op het gebied van seniorenhuisvesting. Door de vergrijzing ontstaat een toenemende vraag naar passende woningen voor ouderen, al dan niet met een zorgindicatie. Om aan die vraag te kunnen voldoen, zijn op regionaal niveau heldere afspraken nodig. De Noord-Veluwse gemeenten Hattem, Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten ondertekenden daarom op 24 oktober het nieuwe Afsprakenkader Ouderenhuisvesting Noord-Veluwe. Dat deden zij samen met vertegenwoordigers van woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en het zorgkantoor.

Toename vraag

De vraag naar seniorenwoningen neemt landelijk toe. In de regio Noord-Veluwe alleen al moeten er vóór 2030 ruim 3.400 woningen worden toegevoegd die geschikt zijn voor ouderen en mensen met een zorgvraag. Het gaat hierbij om 1.930 nultredenwoningen, 945 geclusterde woningen en 555 zorggeschikte woningen.

In Putten gaat het om 335 nultredenwoningen (woningen zonder trappen), 120 geclusterde woningen (minimaal 12 woningen zonder trappen met een inpandige open ontmoetingsruimte) en 85 zorggeschikte woningen (zelfstandige nultredenwoningen waarin zorg kan worden geleverd (rolstoeltoegankelijk) en die onderdeel zijn van een geclusterde woonvorm).

Een deel van deze opgave kan ook worden ingevuld door het aanpassen van bestaande woningen. Wethouder Bertus Cornelissen: “Er zijn voldoende woningen nodig die geschikt zijn voor ouderen. Het gaat dan om nieuwe woningen, maar ook om bestaande woningen. Daarom is het goed dat we met woningbouwcorporaties, gemeenten en andere partijen hierover afspraken maken. De realisatie van woningen voor ouderen brengt vaak een treintje van verhuisbewegingen op gang. Daarom is deze ondertekeningen ook goed nieuws voor andere woningzoekenden.”

Tekort aan zorgpersoneel

Een extra uitdaging binnen deze opgave is het groeiende tekort aan zorgpersoneel. Dit heeft directe invloed op de capaciteit voor zorg aan huis en verpleging in geclusterde woonvormen. Het afsprakenkader besteedt daarom bijzondere aandacht aan zorginnovatie, zoals de inzet van zorgtechnologie. Maar ook het inrichten en ondersteunen van informele zorgnetwerken binnen woonprojecten kan bijdragen.

Het afsprakenkader: concrete acties en doelen

Het Afsprakenkader Ouderenhuisvesting Noord-Veluwe legt de basis voor een structurele samenwerking tussen gemeenten, corporaties en zorginstellingen. De afspraken richten zich op de bouw van de hierboven genoemde verschillende woonvormen voor ouderen.

Meerwaarde van regionale aanpak

De regionale samenwerking is een cruciaal element binnen het afsprakenkader. Door over gemeentegrenzen heen te werken, kunnen efficiëntere en effectievere oplossingen worden gevonden. Gemeenten binnen de regio Noord-Veluwe werken nauw samen met corporaties en zorgaanbieders om de woningbouwopgave te realiseren en zorg te integreren.

Koppeling met Sociaal Domein

Het afsprakenkader sluit nauw aan bij de doelstellingen binnen het sociaal domein, waarbij welzijn en samenredzaamheid centraal staan. Een sterke sociale basis en gemeenschapszin zijn essentieel om het welzijn van ouderen te waarborgen. Gelukkig zijn dat eigenschappen die de regio Noord-Veluwe al kenmerken. Een stevige sociale basis is het fundament van leefbare dorpen, buurten en wijken. De inrichting van de fysieke leefomgeving draagt hieraan bij.

Toekomstbestendige woonvormen

Met de ondertekening van het Afsprakenkader Ouderenhuisvesting Noord-Veluwe zet de regio een belangrijke stap richting toekomstbestendige huisvesting voor ouderen.