Woonvoorziening als gevolg van medische beperking

Wanneer u problemen ervaart in uw woning als gevolg van medische beperkingen kunt u een melding doen voor een woonvoorziening. Deze voorziening dient wel medisch noodzakelijk te zijn voor uzelf of voor uw partner of familielid.

Maatwerk

Het verstrekken van een woonvoorziening is altijd maatwerk. Neem daarom altijd eerst contact op met de afdeling Wmo van de gemeente Putten. U kunt dan informeren of er in uw situatie mogelijk recht bestaat op één van onderstaande voorzieningen.

Losse woonvoorzieningen

Soms kan worden volstaan met kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld een toiletstoel, een douchestoel of een tillift.

Woningaanpassing

Als een losse woonvoorziening niet volstaat, is misschien een woningaanpassing mogelijk. U kunt daarbij denken aan een traplift, een aanpassing van het keukenblok of een wastafel op rolstoelhoogte. Ook meer ingrijpende aanpassingen zoals een aanbouw aan de woning of het aanpassen van de keuken, het toilet of de badkamer vallen onder een woningaanpassing.

Verhuis- en inrichtingskosten

Het is mogelijk dat de kosten voor woningaanpassingen meer bedragen dan het maximale bedrag dat daarvoor beschikbaar is. Ook kan het zijn dat het technisch niet mogelijk is om de woning aan te passen. In zo’n geval wordt samen met u gekeken of verhuizen naar een geschikte (huur)woning een betere oplossing is. U kunt dan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de verhuiskosten en het herinrichten van de woning.

Woningsanering

Onder woningsanering wordt het vervangen van bijvoorbeeld vloerbedekking door zeil of vinyl bij personen met een ernstige vorm van een longaandoening. Een vergoeding in de aanschafkosten van nieuwe vloerbedekking is mogelijk als de ziekte wordt geconstateerd nadat de woning is ingericht.

Uitgelicht