Nederlands identiteitskaart

Met de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) kunt u u identificeren en reizen. Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Aanvragen van een Nederlandse identiteitskaart moet u zelf doen.

Afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlandse identiteitskaart

Kosten

  • Nederlandse identiteitskaart (18 jaar en ouder) - € 67,55
  • Nederlandse identiteitskaart (jonger dan 18 jaar) - € 36,45
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag € 50,90

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u de Nederlandse identiteitskaart ophalen. Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Meenemen

  • De huidige reisdocument(en), zowel geldig als niet meer geldig.
  • Een recente goedgelijkende kleurenpasfoto volgens de richtlijnen die maximaal zes maanden oud is op het moment van de aanvraag.

Aanvraag voor een kind

Wilt u een Nederlandse identiteitskaart voor uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet het kind (ook een baby) altijd zelf bij de aanvraag aanwezig zijn. Daarnaast neemt u mee:

  • Het toestemmingsformulier afgifte reisdocument minderjarige (PDF, 111kB) van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft).
  • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft).
  • Als beide ouders of gezaghouders meekomen naar de balie, kunt u het toestemmingsformulier ook ter plaatse invullen.

Meer informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van de Rijksoverheid en op de website van Defensie.

Spoedaanvraag

Hebt u met spoed een Nederlandse identiteitskaart nodig? Op maandag t/m vrijdag kunt u voor 14.00 uur een spoedaanvraag doen. De Nederlandse identiteitskaart ligt dan meestal de volgende werkdag na 10.30 uur klaar.

Let op

Uw nieuwe identiteitskaart heeft vanaf 4 januari 2021 een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gastvrouw in het gemeentehuis, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Contactgegevens

T (0341) 359 611