Subsidie voor monumenten
Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het onderhouden of opknappen van een monument. Wij maken onderscheid tussen een gemeentelijk monument en een rijksmonument. Voor een gemeentelijk monument vraagt u bij de gemeente subsidie aan. Dit is voor een deel van de restauratie- of onderhoudskosten. Jaarlijks stellen wij een maximaal bedrag vast voor deze subsidie. Aanvragen handelen wij op volgorde van binnenkomst af.
Subsidie gemeentelijk monument online aanvragen via DigiD
Bewijsstukken
Er moeten een aantal bewijsstukken toegevoegd/geüpload worden als u de aanvraag online doet. Zorg er dus voor dat u deze gegevens digitaal beschikbaar hebt. De volgende stukken hebben wij nodig:
- Een offerte of offertes met uitleg over de uit te voeren onderhoud- en/of restauratiewerkzaamheden.
- Een verzekeringspolis voor de opstal (brand-, stormschade).
- Een machtiging (als de eigenaar de aanvraag door iemand anders laat indienen).
Liever niet online invullen?
Wilt u het aanvraagformulier liever niet online invullen? Dan kunt u het formulier 'Subsidie gemeentelijk monument (PDF, 200kB)' downloaden, uitprinten en invullen.
Lening voor gemeentelijk monument
Voor een gemeentelijk monument mag u ook een Cultuurfonds-hypotheek aanvragen. Dit is een lening met een lage rente. De lening gebruikt u voor het opknappen. Vraag de lening aan bij het Nationaal Restauratiefonds. De kosten van gemeentelijke monumenten kunt u niet aftrekken van de belasting. Meer informatie: www.restauratiefonds.nl.
Heeft u een rijksmonument?
Dan is het vaak mogelijk de kosten voor onderhoud voor uw monument af te trekken van de belasting. U krijgt de financiële ondersteuning via:
- Een Restauratiefonds-hypotheek. Dit is voor eigenaren van een woning of boerderij. U gebruikt de boerderij niet als boerenbedrijf.
- Een subsidie via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze is voor andere monumenteigenaren dan hierboven. Bijvoorbeeld molens en kloosters.
Contactgegevens
T (0341) 359 725