Bijstandsuitkering - aanvragen

Heeft u geen werk of te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. De bijstandsuitkering zorgt ervoor dat u de noodzakelijke kosten om te leven kunt betalen. Denk hierbij aan eten en drinken, de huur en de zorgverzekering.

Aanvragen bij het UWV

Een bijstandsuitkering vraagt u aan bij het UWV via www.werk.nl. Voor uw aanvraag heeft u een DigiD nodig. U vraagt een DigiD aan via www.digid.nl.

Bijstandsuitkering online aanvragen via DigiD

De gemeente Putten beoordeelt uw aanvraag

Het UWV stuurt uw aanvraag door naar de gemeente Putten. De gemeente beoordeelt of u recht heeft op een uitkering. Ook beslist de gemeente wat de hoogte van de uitkering wordt. Daarnaast krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor een gesprek. In gesprek met u bekijkt de gemeente hoe u weer zelf een inkomen kunt krijgen. Zo wil de gemeente ervoor zorgen dat u geen bijstandsuitkering meer nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld door werk, maar ook door een opleiding.

Regels die bij de bijstand horen

  • Als u een uitkering ontvangt, bent u verplicht mee te werken aan activiteiten om werk te vinden.
  • Als u niet actief meewerkt, verlaagt de gemeente mogelijk uw uitkering.
  • Als u een woning deelt met meer volwassenen, krijgt u mogelijk een lagere uitkering.

Gegevens online inzien via Mijn Inkomen

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, dan kunt u gebruik maken van ‘Mijn Inkomen’. Hier kunt u via DigiD digitaal uw uitkeringsgegevens raadplegen zoals uw uitkeringsspecificatie, jaaropgaven, stortingen, vakantiegeld en schuldenoverzicht. Daarnaast kunt u hier ook wijzigingen aan ons doorgeven.

Meer over uitkeringen

Contactgegevens

T (0341) 359 611