Aangifte verhuizing naar het buitenland

Gaat u verhuizen naar het buitenland? En bent u minimaal 8 maanden binnen 1 jaar in het buitenland? Dit hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn. Dan geeft u uw verhuizing maximaal 5 dagen voor vertrek door aan de gemeente. U geeft aan wanneer u vertrekt, naar welk land en wat uw oude en nieuwe adres is.

U kunt uw verhuizing naar het buitenland alleen online aangeven als alle bewoners van het adres tegelijk emigreren. Is dit niet het geval? Dan moet u en iedereen die wel met u meegaat persoonlijk bij de gemeente langskomen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. 

Uw verhuizing naar het buitenland online aangeven via DigiD

Afspraak maken voor het aangeven van uw verhuizing naar het buitenland

Als de verhuizing is verwerkt, ontvangt u een bericht. U wordt uitgeschreven op de dag dat u uw verhuizing doorgeeft. De gemeente geeft uw verhuizing door aan de organisaties die zijn aangesloten op de basisregistratie personen (BRP). Denk aan de Belastingdienst en de pensioenfondsen. Als u geen aangifte doet van emigratie, kan de gemeente u een boete geven.

Voorwaarden

De aangifte van verhuizing kan gedaan worden door:

  • Uzelf, als u 16 jaar en ouder bent.
  • Door ouder, voogd of verzorger voor minderjarige kinderen.
  • Samenwonende echtgenoten/geregistreerde partners voor elkaar (alleen als verhuizing plaatsvindt van en naar hetzelfde adres).
  • Samenwonende ouders en meerderjarige kinderen voor elkaar (alleen als verhuizing plaatsvindt van en naar hetzelfde adres).
  • De curator voor een persoon die onder curatele staat.

Kosten

  • Het doorgeven van een verhuizing is gratis.
  • Een bewijs van uitschrijving kost € 9,70. Deze kunt u aanvragen bij de aangifte van de verhuizing. Of op een later tijdstip bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen, een RNI-gemeente. Op de website van de rijksoverheid ziet u een overzicht van de RNI-gemeenten. De dichtsbijzijnde RNI-gemeente is gemeente Zwolle.

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs.

Liever niet online invullen?

Wilt u het aanvraagformulier liever niet online invullen? Dan kunt u het formulier 'Verhuizing - aangifte (PDF, 155kB)' downloaden, uitprinten en invullen. 

Meer informatie

Contactgegevens

T (0341) 359 670